Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Saopštenja

10. 08. 2006

PRESUDA PROTIV UREDNIKA RTV KURŠUMLIJE JE GRUBO NARUŠAVANJE SLOBODE MEDIJA

Prvostepenom presudom Opštinskog suda u Prokuplju Slavko Savić je proglašen krivim zbog emitovanja SMS poruka gledalaca, među kojima su sporne one u kojima je navedeno, bez imena i prezimena, da je odbornik Skupštine opštine Kuršumlija, Slavko Ilić, ukrao flašu vinjaka u prodavnici. SMS poruke su emitovane u periodu od 11. marta do 1. aprila 2005. godine. Drugostepeni sud odbio je kao neosnovanu žalbu okrivljenog i potvrdio prvostepenu presudu kojom je odgovorni urednik RTV Kuršumlija osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 4 meseca, uslovno na godinu dana.

ANEM smatra da ovakva presuda predstavlja grubo narušavanje slobode medija I potvrđuje da anahrono krivično zakonodavstvo predstavlja ozbiljnu pretnju radu medija. Ni sudovi često ne pokazuju razumevanje za ulogu i položaj novinara i medija u društvu, čak ni u slučajevima gde u samom zakonu postoji osnov za nekažnjavanje medija i novinara koji su postupali u skladu sa najvišim standardima profesije.

ANEM podseća na odredbu zakona o javnom informisanju kojom su nosiocima državnih i političkih funkcija ograničena prava na zaštitu privatnosti, ako je informacija važna za javnost, upravo s obzirom na funkciju koju to lice vrši. Na ovaj način su izneverena očekivanja medija, novinara i javnosti u celini, jer ovakvom praksom sudovi u Srbiji uskraćuju pravo javnosti da bude informisana o stvarima o kojima ima interes da zna. ANEM apeluje na nadležne pravosudne organe da u ovakvim sudskim postupcima uzmu u obzir sve važeće pravne propise i daju svoj doprinos odbrani prava medija da izveštavaju o onome što je u interesu javnosti da zna.

Saša Mirković, Predsednik ANEM-a

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs