Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Saopštenja

11. 09. 2006

NEDOPUSTIVI NOVI NAPADI NA POTPREDSEDNICU VLADE I POVRATAK GOVORA MRŽNJE

Nadovezujući se na ranije napade poslanika Srpske radikalne stranke Zorana Krasića sa skupštinske govornice, i Gorana Cvetanovića, takođe funkcionera Srpske radikalne stranke i predsednika Skupštine opštine Leskovac, Kurir tvrdi da su otac i stric Ivane Dulić-Marković nakon Drugog svetskog rata bili jataci i da su pomagali u skrivanju Ivana Jovanovića Crnog, osuđenog u Mostaru 1957. godine na smrt vešanjem zbog zločina nad Srbima. Pri tome, Kurir u svom već prepoznatljivom stilu, krajnje tendenciozno i neprofesionalno, zapaljivim naslovom i najavom ”Ustašin jatak”, na naslovnoj strani, oprema tekst koji ne sadrži ni jedan jedini argument u prilog tezi iz naslova da su Dulići pre više od pedeset godina nekoga skrivali od vlasti.

ANEM podeseća da su ranije ove godine i Okružno javno tužilaštvo u Beogradu i Okružno tužilaštvo u Leskovcu odbacili prijave protiv Krasića i Cvetanovića, našavši da u njihovim ispadima nema elemenata krivičnog dela izazivanja rasne, verske i nacionalne mržnje. Takav olako zauzet stav dva tužilaštva neodgovorni mediji koriste za nastavak kampanje ne samo protiv Ivane Dulić-Marković, koja u spornom periodu nije bila ni rođena, već protiv jedne drugačije Srbije, Srbije koja se odriče diskriminacije i nasilja po verskoj ili etničkoj osnovi i koja pokušava da se integriše u civilizovani svet i prihvati evropske demokratske vrednosti.

ANEM insistira da nadležni, s punom svešću o neprihvatljivosti povratka na govor mržnje kao dozvoljen model komunikacije u zemlji, nađu način da se suprotstave neodgovornim istupima na javnoj sceni, a od medijskih i novinarskih udruženja traži da se solidarišu sa žrtvama bezočnih napada i da se jasno ograde od onih koji, predstavljajući se kao novinari, krše sve profesionalne kodekse i služe se najnižim podmetanjima kako bi promovisali etničku netrpeljivost i mržnju.

Saša Mirković, Predsednik ANEM-a

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs