Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Saopštenja

24. 08. 2004

USVOJEN PRAVILNIK O NAČINU PRIVATIZACIJE LOKALNIH MEDIJA

Beograd, 24.8.2004. – Asocijacija nezavisnih elektronskih medija pozdravlja konacno donošenje Pravilnika o načinu privatizacije radio i/ili televizijskih stanica lokalnih i regionalnih zajednica.

ANEM i druge profesionalne asocijacije u više navrata su ukazivali da je, propuštanjem da se donese takav propis, lokalnim javnim medijima onemogućeno da otpočnu postupak privatizacije uprkos činjenici da su Zakonom o radio-difuziji iz 2002. godine na nju obavezani u roku od četiri godine.

ANEM takođe pozdravlja odluku ministra Kojadinovića da prilikom donošenja ovog akta sasluša i uvaži i određene preporuke profesionalnih asocijacija, posebno one usmerene na to da se odustane od rešenja po kojem bi se deo kapitala privremeno izuzeo od privatizacije i bio zadržan od osnivača.

ANEM, međutim, izražava zabrinutost da bi zbog pojedinih odredaba u Pravilniku moglo doci do problema u njegovoj primeni. ANEM posebno ukazuje da Ministarstvo izlazi iz okvira svoje nadležnosti, propisujući i određene programske uslove, što je, prema Zakonu, u isključivoj nadležnosti Saveta za radio-difuziju, a ne Ministarstva. Takođe, Ministarstvo neumereno sužava krug potencijalnih kupaca, postavljajući pred njih uslove koje po Zakonu treba da ispunjava preduzeće koje se privatizuje, a ne njegov kupac, odnosno buduci vlasnik, isključujući na taj način i mogućnost da se kao kupci u postupku privatizacije neposredno pojave i zaposleni u mediju koji se privatizuje.

Slobodan Stojšic,
Predsednik Upravnog odbora ANEM-a

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs