Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Saopštenja

29. 09. 2006

SKUPŠTINA SRBIJE NANOSI NENADOKNADIVU ŠTETU RADIODIFUZNOM SEKTORU

ANEM ukazuje da čak i pojedina rešenja iz usvojenih izmena i dopuna Zakona koja na prvi pogled deluju korektna – promašuju suštinu.

Tako se, na primer, smanjenjem previsoke naknade za emitovanje radijskog programa ignoriše problem da se u praksi i radijske i televizijske naknade previsoko određuju zato što se mimo zakona tretiraju kao sredstvo za punjenje budžeta, a ne kao garancija stabilnog finansiranja nezavisnog regulatornog tela.

Apsolutno je neprihvatljiva i odredba po kojoj saglasnost na Finansijski plan Republičke radiodifuzne agencije, umesto Skupštine, daje Vlada Srbije. Takvo rešenje dovodi u pitanje nezavisnost i samostalnost Agencije u odnosu na izvršnu vlast. Dalje, onemogućavanje Vrhovnog suda Srbije da u postupku po tužbama protiv odluka Radiodifuzne agencije obustavlja njihovo izvršenje do donošenja svoje odluke, ostavlja emitere bez i poslednjeg efikasnog pravnog sredstva u postupku sudske kontrole odluka Agencije.

Ignorisanje potreba radiodifuzije u Srbiji dovodi nas u začarani krug u kome se zakon svakog leta menja izmišljanjem prečica za jednokratnu upotrebu, a problemi ostaju. Svakim novim izmenama dodaju se nova neprihvatljiva rešenja koje će biti predmet nekih budućih izmena. Nadležni će u jednom trenutku morati da prepoznaju potrebu da se izmenama zakona u ovoj oblasti pristupi odgovorno, uz puno uvažavanje mišljenja najšireg spektra zainteresovanih subjekata. Jedino je pitanje koliko će štete do tada biti napravljeno.

Saša Mirković, predsednik ANEM-a

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs