Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Saopštenja

28. 12. 2006

SUDOVI SE NE SMEJU MEŠATI U NADLEŽNOST REGULATORNIH TELA

Beograd, 28.12.2006. – Asocijacija nezavisnih elektronskih medija protestuje povodom oduzimanja emisione opreme članici ANEM-a RTV M Plus iz Mladenovca.

Dok u Beogradu Republička radiodifuzna agencija (RRA) i Republička agencija za telekomunikacije (RATEL) pokušavaju da sprovedu odluke sa javnog konkursa za izdavanje dozvola za emitovanje programa za region grada Beograda, suočavajući se pri tome sa otporom i radio piraterijom, u Mladenovcu je došlo do još ozbiljnijeg udarca na autoritet nezavisnih regulatornih tela.

Postupajući po tužbi Javnog preduzeća za informisanje Mladenovac za smetanje poseda, kojim je zapravo bila zamaskirana prijava štetnih smetnji, Opštinski sud u Sopotu, iako za postupanje po prijavama štetnih smetnji postoji isključiva nadležnost RATEL-a, doneo je van rasprave privremenu meru kojom je naložena plenidba emisione opreme RTV M Plus. Privremena mera je izvršena. Ova stanica od srede ne emituje na jednoj od dve radijske frekvencije i televizijskom kanalu.

ANEM čvrsto veruje da je u situaciji, u kojoj zakon predviđa da jedino RRA može izricati mere prema emiterima, uključujući i oduzimanje dozvole  za emitovanje, a da jedino RATEL može preduzimati mere radi sprečavanja štetnih smetnji u etru, neprihvatljivo je da se u ovu materiju mešaju nenadležni organi. Sudovi imaju pravo da u postupcima u skladu sa Zakonom o upravnim sporovima preispituju odluke nezavisnih regulatornih tela, ali ne i da u parničnom postupku za smetanje poseda rešavaju pitanja štetnih smetnji u etru.

ANEM ukazuje da se u konkretnom slučaju radi o drastičnom gušenju slobode izražavanja. ANEM od pravosudnih organa zahteva da poštuju nadležnosti nezavisnih regulatornih tela i da bez odlaganja preispitaju očigledno nezakonitu odluku Opštinskog suda u Sopotu, a od nezavisnih regulatornih tela da RTV M Plus-u omoguće da nastave sa emitovanjem, posebno imajući u vidu da javni konkurs za izdavanje dozvola  na lokalnom nivou tek treba da bude raspisan.

Saša Mirković, predsednik ANEM-a

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs