Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Saopštenja

11. 07. 2007

KODEKS PONAŠANJA EMITERA ZANEMARIO SLOBODU IZRAŽAVANJA

Beograd, 11.07.2007. - Asocijacija nezavisnih elektronskih medija protestuje zbog načina na koji je usvojeno "Opšte obavezujuće uputstvo o ponašanju emitera" i žali što tekst Kodeksa ponašanja emitera nije uvažio više primedaba koje su se čule na javnoj raspravi.

ANEM ne osporava pravo Republičke radiodifuzne agencije da donese Kodeks ponašanja emitera, predviđen Zakonom o radiodifuziji, kao ni potrebu da se preciznije reguliše medijska sfera u Srbiji, ali i dalje ima zamerke na tekst Kodeksa, koje je iznosio i na javnoj raspravi. Naime, pojedine odredbe Kodeksa su nedovoljno precizne i  nužno će ga činiti podložnim različitim kvalifikacijama, a ne postoji ni jasan zakonski osnov za pojedina ograničenja koja Kodeks predviđa.

Činjenica da se srpsko društvo u prethodnom periodu suočavalo sa mnogim zloupotrebama medijskog prostora ne dozvoljava nam da zanemarimo značaj slobode izražavanja u demokratskom društvu. Naša zemlja je 2003. godine ratifikovala Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, a sudska praksa Evropskog suda za ljudska prava, u vezi sa primenom člana 10 Konvencije, bavila se slučajevima koje tretira i Kodeks. Zabrinuti smo što ta praksa, izgleda, nije uzeta u obzir kada je sastavljan tekst Kodeksa.

Sloboda izražavanja predstavlja jedan od suštinskih temelja demokratskog društva, jedan od osnovnih uslova njegovog napretka i razvoja svakog čoveka. ANEM je zabrinut što tekst Kodeksa ne udovoljava zahtevima pluralizma, tolerancije i slobodoumlja demokratskog društva. 

ANEM apeluje na Republičku radiodifuznu agenciju da nastavi da razmatra argumentovane primedbe na sadržaj Kodeksa i da ga kroz odgovarajuće izmene uskladi sa zahtevima demokratskog društva i potrebama razvoja medijske sfere u Srbiji.

Saša Mirković, predsednik ANEM-a

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs