Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Saopštenja

10. 08. 2007

PRETNJE SMRĆU UREDNIKU TELEVIZIJE IZ BELE CRKVE

Beograd, 10.08.2007. - Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) traži od nadležnih da bez odlaganja ispitaju sve okolnosti u vezi telefonskih pretnji smrću glavnom i odgovornom uredniku Nezavisne radio-televizije TNT iz Bele Crkve Stefanu Cvetkoviću.

Cvetković, koji je izjavio da je o pretnjama obavestio i kabinet ministra unutrašnjih poslova Dragana Jočića, ocenio je da se radi o pokušaju da se zastrašivanjem spreči objavljivanje dokumenata o kriminalnim radnjama do kojih je njegova stanica došla.

ANEM ukazuje da je sloboda izražavanja jedan od suštinskih temelja demokratskog društva i uslov njegovog napretka i razvoja. Podsećajući na brojne nerazjašnjene slučajeve pretnji i napada na novinare, uključujući tu i dalje nerasvetljena ubistva novinara Slavka Ćuruvije i Milana Pantića, kao i nedavni, takođe nerasvetljeni pokušaj ubistva novinara Dejana Anastasijevića, ANEM insistira da nadležni sa najvećom ozbiljnošću ispitaju slučaj pretnji Stefanu Cvetkoviću.

ANEM takođe insistira da nadležni ispitaju i svaki drugi slučaj pretnji i napada na novinare i da sa rezultatima takvih istraga upoznaju javnost. U demokratskom društvu, neophodno je da novinari i mediji budu zaštićeni od pritisaka i da bez straha za svoju bezbednost informišu javnost o onome o čemu javnost ima pravo da zna.

Saša Mirković, predsednik ANEM-a

 


 

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs