Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Saopštenja

18. 10. 2007

BEZ ODLAGANJA SPROVESTI ISTRAGU POVODOM NAPADA NA DOPISNICU „GLASA AMERIKE” IZ PRIŠTINE

Beograd, 18.10.2007. - Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) najoštrije protestuje povodom napada na novinarku Vesnu Bojičić, dopisnicu Srpskog servisa “Glasa Amerike” iz Prištine.

U noći između 15. i 16. oktobra novinarka je čula kucanje na vratima svog stana u Čaglavici i kada je otvorila, muškarac u crnoj maskirnoj uniformi i sa fantomkom na glavi ju je odgurnuo i nekoliko puta udario po glavi i telu, vređajući je i omalovažavajući  njen rad za Srpski servis “Glasa Amerike” i njenu ”privrženost Albancima“. Na kraju, napadač je poručio da će, ukoliko njegova opomena ne urodi plodom, novinarku ubiti, a pre toga će joj oteti dete.

Vesna Bojičić i ranije je bila izložena napadima zbog svog novinarskog rada. U martovskim događajima 2004. godine zapaljena joj je kuća, a poslednji napad usledio je nakon mnogih pretnji koje su posebno učestale nakon raspisivanja lokalnih i opštih izbora na Kosovu.

ANEM poziva nadležne na Kosovu da bez odlaganja sprovedu istragu i utvrde ko je naručilac napada na dopisnicu “Glasa Amerike”, ali i da preduzmu ozbiljne mere kako bi novinarima na Kosovu bilo obezbeđeno da se bave svojom profesijom bez straha za ličnu bezbednost i bezbednost članova svojih porodica.

ANEM poziva profesionalna medijska i novinarska udruženja i demokratsku javnost da iskažu solidarnost sa novinarkom Vesnom Bojičić.

ANEM insistira da međunarodna administracija i privremene institucije Kosova obezbede ličnu bezbednost i elementarne uslove za rad novinara, kao i da pruže odgovarajuću zaštitu slobode izražavanja, koja je nužan preduslov demokratizacije društva.

Saša Mirković, predsednik ANEM-a

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs