Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Saopštenja

29. 01. 2008

HITNO PRONAĆI NAPADAČE NA VLASNIKA KANALA 77 IZ ŠTIPA

Beograd, 29.01.2008. - Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) najoštrije osuđuje pokušaj ubistva Gorana Gavrilova, vlasnika radio stanice s nacionalnom dozvolom u Makedoniji, Kanala 77 iz Štipa, jednog od osnivača i člana Upravnog odbora Asocijacije privatnih elektronskih medija u Makedoniji (APEMM) i člana Upravnog odbora Mreže asocijacija privatnih emitera jugoistočne Evrope (SEENAPB).

Gavrilova, već gotovo dve decenije jednog od najistaknutijih boraca za medijske reforme, profesionalizaciju i nezavisnost elektronskih medija u Makedoniji i jugoistočnoj Evropi, napale su dve maskirane osobe u noći između 25. i 26. januara. Goran je parkirao automobil u svom dvorištu i dok je njegova supruga krenula prema kući, vratio se da zatvori dvorišnu kapiju, kad su naoružani napadači pucali u njega i promašili ga, a zatim ga udarali metalnim šipkama po telu i glavi. Gavrilov je pretrpeo teške povrede, a pomoć mu je ukazana u bolnici u Štipu. Makedonska policija koja je izvršila uviđaj, pronašla je metalne šipke kojima je napad izvršen, ali napadači i dalje nisu uhapšeni. Supruga Gorana Gavrilova Emilija izjavila je da Gavrilov nije bio ni s kim u ličnom sukobu, niti su postojali sporni poslovni odnosi koji su mogli dovesti do napada.

ANEM pozdravlja snažnu osudu napada koju je izrekla makedonska vlada i uporno traži da  se preduzme odlučna istraga koja bi omogućila da se utvrde sve činjenice, otkriju počinioci i da se oni izvedu pred lice pravde. Sloboda izražavanja je jedan od suštinskih temelja demokratskog društva i uslov njegovog napretka i razvoja, i makedonske vlasti moraju posebno uzeti u obzir štetne posledice koje ovakav napad može imati, ne samo na Kanal 77, čiji je vlasnik Gavrilov, i na medije u Makedoniji, već na medijske slobode u čitavom regionu.

Podsećajući na brojne nerazjašnjene slučajeve pretnji i napada na novinare u regionu, ANEM ukazuje na neophodnost šire i odlučne regionalne akcije koja bi obezbedila da novinari i mediji, zaštićeni od pritisaka i bez straha za svoju bezbednost, informišu javnost o onome o čemu javnost ima pravo da zna.

ANEM posebno poziva sve medijske i profesionalne asocijacije i čitavu demokratsku javnost da najoštrije osude napad na Gorana Gavrilova i iskažu svoju punu solidarnost s njim.

Saša Mirković, predsednik ANEM-a

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs