Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Saopštenja

28. 02. 2008

PRETNJE I NAPADI NA NOVINARE I MEDIJE MORAJU PRESTATI

Beograd, 28.02.2008. - Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) najoštrije osuđuje napade na novinare i medije u Srbiji.

U neredima prošlog četvrtka u Beogradu povređeno je nekoliko novinara i fotoreportera i pokušan je napad na članicu ANEM-a, Radio-televiziju B92. Holandskom fotoreporteru NRC-a Handelsbladu Dirku Janu Viseru polomljena su tri rebra u neredima kod ambasade SAD. Dva novinara ruske televizije na engleskom jeziku ”Russia Today”, Andrej Fjodorov i Andrej Pavlov, takođe su pretučeni tokom nereda ispred američke ambasade. Pokušaj napada huligana na zgradu u kojoj je smeštena Radio-televizija B92, policijske snage su sprečile.

Napadi su usledili nakon što je prethodne incidente koji su izbili po jednostranom proglašenju nezavisnosti Kosova, a u kojima su takođe napadani i novinari, ministar u Vladi Republike Srbije Velimir Ilić opravdao izjavom da je ”razbijanje prozora takođe demokratija”, odnosno nakon što je njegov kolega Slobodan Samardžić za incidente na administrativnim prelazima s Kosovom u kojima je više novinara napadnuto i više kamera polomljeno, rekao da su u skladu s politikom Vlade Srbije.

Nakon pretnji ubistvima i dojava o podmetnutim bombama elektronskom poštom, te postavljanja video spota sa scenama koje pozivaju na streljanje novinara B92 na sajtu Youtube, portparol Demokratske stranke Srbije Andreja Mladenović, potpuno neosnovano, optužio je ovu medijsku kuću da je prećutkivala izjave domaćih zvaničnika, na uštrb izjava stranih političara iz zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova.

Napadi na novinare nastavljeni su i u ponedeljak, kada je Milica Ivanović, dopisnica novinske agencije “Beta” i dnevnog lista “Blic” iz Leskovca pogođena panjem tokom protesta na administrativnom prelazu Mutivode kod Medveđe, a policija je nije uzela u zaštitu ni kada se ona obratila za pomoć. Ekipa televizije B92 tada je napad izbegla samo zahvaljujući solidarnosti kolega novinara.

ANEM smatra apsolutno neprihvatljivim da se tenzije koje su u srpskom društvu porasle nakon jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova zloupotrebljavaju kako bi se novinari zastrašili i mediji ućutkali, zarad kreiranja atmosfere straha u kojoj bi mediji bili onemogućeni da vrše svoju društvenu funkciju –da  informišu javnost o stvarima o kojima javnost ima interes da zna.

ANEM iskazuje svoju bezrezervnu solidarnost sa svima koji su poslednjih dana bili izloženi pretnjama i napadima zato što su se bavili svojim novinarskim poslom i poziva nadležne da istraže svaki pojedinačni slučaj, da o rezultatima istrage obaveste javnost, a odgovorne izvedu pred pravosudne organe.

ANEM posebno apeluje na sve koji učestvuju u javnom i političkom životu u Srbiji da pokažu meru odgovornosti primerenu situaciji u kojoj je zemlja, da se ograde  od nasilja i uzdrže od izjava kojima se podstiče isključivost i netolerancija.

Saša Mirković
Predsednik ANEM-a

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs