Home  /  Medijska scena  /  Konkursi

17. 04. 2014

CEI SEEMO Nagrada za zasluge u istraživačkom novinarstvu – Rok: 30. maj 2014.

Centralnoevropska inicijativa (Central European Initiative - CEI) i Medijska organizacija Jugoistočne Evrope (South East Europe Media Organisation - SEEMO), u specijalnom partnerstvu sa Fondacijom Konrad Adenauer (KAS), raspisale su poziv za prijave za 2014. godinu za CEI SEEMO Nagradu za izuzetne zasluge u istraživačkom novinarstvu. Poziv je podeljen u dve sekcije:

SEKCIJA 1 - Profesionalni novinari - Nagrada 4.000 EUR

SEKCIJA 2 - Mladi profesionalni novinari (do 30 godina) - Nagrada 1.000 EUR

Cilj nagrade je da iskaže poštovanje radu istraživačkih novinara i njihovom doprinosu istraživačkom novinarstvu uprkos teškim uslovima pod kojima rade.

Prijave će razmatrati međunarodni žiri sastavljen od uglednih novinara i medijskih eksperata iz regiona, uključujući i neke od ranijih dobitnika ove nagrade.

Svečanost dodele nagade će se održati tokom Medijskog foruma Jugoistočne Evrope (South East Europe Media Forum - SEEMF) koji će biti održan u Skopju, Makedoniji, 16 i 17. oktobra 2014.

KRITERIJUMI ZA PRIJAVE

Konkurs je otvoren za državljane svih 18 država članica CEI: Albanije, Austrije, Belorusije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Češke Republike, Mađarske, Italije, Makedonije, Moldavije, Crne Gore, Poljske, Rumunije, Srbija, Slovačke, Slovenije i Ukrajine.

Prihvataju se radovi iz štampe, sa radija, televizije i Internet medija.

Sekcija 1: kandidati treba da se aktivno bave istraživačkim novinarstvom u protekle dve godine i treba da su i dalje aktivni u novinarstvu. Ocenjivaće se dva novinarska rada.

Sekcija 2: kandidati treba da su uključeni u istraživačko novinarstvo čak i u kontekstu trening aktivnosti koje organizuju škole/univerziteti, i, kao rezultat, treba da su objavili barem jednu istraživačku priču koja je u skladu sa svim profesionalnim standardima. Ocenjivaće se jedan novinarski rad.

Načini podnošenja radova

Nije dozvoljeno da novinar nominuje sam sebe. Kandidate treba da nominuju ugledni pojedinci, novinarske i medijske organizacije, medijske kompanije, organizacije civilnog društva, novinarske škole i univerziteti, sindikati i druge društvene organizacije iz zemalja za koje je konkurs otvoren.

Nominator treba da napiše pismo preporuke i da informiše nominovanog da bi se obezbedila sva neophodna dokumentacija za prijavu na konkurs.

Potrebna dokumentacija (sva u digitalnom obliku)

1. Popunjen prijavni formular (dostupan na www.cei.int).

2. Biografija (CV) na engleskom, prema Europass formatu (PDF fajl).

3. Sažetak na engleskom kandidatovog rada i zasluga tokom dve godine koje prethode roku za podnošenje prijava na ovaj poziv, uključujući detalje o medijima koji su objavili priče (1-2 strane, PDF fajl).

4. Treba podneti kompletne novinarske radove (dva za Sekciju 1, jedan za Sekciju 2). Ako je rad objavljen u štampanom mediju, zahteva se skenirana verzija ili PDF fajl originalno objavljenog rada. Za radove emitovane na radiju i televiziji, treba poslati audio/video fajla i skript ili scenario (prihvataju se linkovi za download). Za Internet medije, zahteva se PDF publikacije. Materijal pripremljen na lokalnom jeziku treba da prati prevod ili obimniji synopsis na engleskom.

KRITERIJUMI ZA ODABIR

Žiri će uzeti u obzir relevantnost tema obrađenih u novinarskim radovima, koje treba da su usredsređene na zemlje za koje je ovaj konkurs otvoren, kao i kvalitet izveštavanja u smislu dokumentacije, podataka, pisanja i produkcije. Takođe će biti evaluiran lični rizik koji je novinar preuzeo obavljajući svoj posao, kao i uticaj na društvo poruka koje novinarski radovi nose.

ROK ZA PRIJAVE

Aplikacije moraju da se podnesu e-mejlom do petka, 30. maja 2014. (23.59 CEST) na adresu press@cei.int .

Sav prateći material treba poslati u digitalnom obliku. Nominator i nominovani treba da obezbede kompatibilnost dokumenata sa IT sistemima koji su u opštoj upotrebi. Dakle, preferiraju se univerzalni formati fajlova, kao što je PDF. 

 

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs