Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

05. 08. 2008

PREDLOG ZAKONA O ZAŠTITI PODATAKA

Vlada Srbije uputila je parlamentu, na usvajanje po hitnom postupku, Predlog zakona o zaštiti podataka o ličnosti. Tim zakonom to pravo građana treba da se uskladi s odredbama Ustava Srbije i međunarodnim standardima. Ovim zakonom je detaljno uređena zaštita podataka o građanima, obrada i korišćenje ovih podataka, kao i prava građana na uvid u svoje lične podatke. Ova informacija usledila je nakon protesta javnosti zbog uputstva RATEL-a o tehničkim uslovima za državni nadzor telekomunikacijskog saobraćaja.

Predloženi pravni akt je veoma značajan u procesu pridruživanja Srbije Evropskoj uniji i predstavlja kratkoročni prioritet u ovom procesu, navodi se u predlogu objavljenom na sajtu Skupštine Srbije. Usvajanjem zakona, Srbija će biti korak bliže ka uspostavljanju uslova za liberalizaciju viznog režima i stavljanja na belu šengensku listu.

Predlogom zakona propisana su i ograničenja zaštite podataka o ličnosti, postupak pred nadležnim organom za zaštitu podataka o ličnosti, kao i obezbeđenje podataka. Propisani su i načini evidencije, kao i iznošenje podataka iz Srbije i nadzor nad izvršavanjem Zakona o zaštiti podataka o ličnosti.

Zaštita podataka o ličnosti obezbeđuje se svakom fizičkom licu, bez obzira na državljanstvo i prebivalište, rasu, pol, jezik, veroispovest, političko i drugo uverenje, navodi se u predlogu zakona. Zaštita podataka obezbeđuje se svakom bez obzira na nacionalnu pripadnost, socijalno poreklo, imovinsko stanje, rođenje, obrazovanje, društveni položaj ili druga lična svojstva.

Poslove zaštite podataka o ličnosti obavlja poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, kao samostalan državni organ, nezavisan u vršenju svoje nadležnosti. Ustavni osnov za donošenje Zakona o zaštiti podataka o ličnosti sadržan je u članu 42. Ustava Srbije, prema kojem je zajemčena zaštita podataka o ličnosti. Zakonom je kažnjiva upotreba podataka o ličnosti izvan svrhe za koju su prikupljeni, osim za potrebe vođenja krivičnog postupka ili zaštite bezbednosti Srbije, na način predviđen zakonom.

Trenutno se u Srbiji u primenjuje Zakon o zaštiti podataka o ličnosti iz 1998., koji je donet u vreme Savezne Republike Jugoslavije, a primenjuje se kao propis Republike Srbije.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs