Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

30. 07. 2008

IFJ I EFJ OSUDJUJU NAPADE NA NOVINARE U BEOGRADU I ZAHTEVAJU ZAŠTITU ZA PREDSTAVNIKE MEDIJA

Medjunarodno udruženje novinara (International Federation of Journalists, IFJ) i Evropsko udruženje novinara (European Federation of Journalists, EFJ) danas su osudili nekoliko ozbiljnih napada na novinare koji su izveštavali demonstracije pristalica Radovana Karadžića koje su se održale u centru Beograda u utorak uveče.

Paco Audije, zamenik generalnog sekretara IFJ-a, dao je sledeću izjavu: “Naše kolege su potvrdile da policija i Tomislav Nikolić, jedan od glavnih organizatora protesta, nisu poštovali svoja prethodno data obećanja da će obezbediti bezbedan rad novinara.”

Najmanje dvojica kamermana su povredjena kao rezultat napada. Oscar-u Martínez-u, iz španske državne televizije TVE, razbijena je kamera, a on sam je zbrinut u bolnici pošto je zadobio udarce čeličnom šipkom. Bošku Brankoviću sa Televizije B-92 iz Beograda slomljena je noga dok je snimao proteste. U oba slučaja, čini se da su za povrede odgovorne Karadžićeve pristalice koje su demonstrirale. Medjutim, novinar Miloš Djorelijevski iz srpske novinske agencije Beta, zadobio je udarce od policajaca koji je trebalo da suzbijaju demonstracije, i to i pošto im je pokazao svoju novinarsku legitimaciju.

“U vreme kada je Srbija slala Radovana Karadžića u Hag na sudjenje za ratne zločine”, izjavio je Arne König, predsednik EFJ-a, “ovakvi napadi vraćaju vreme unazad za novinare, podsećajući na mračni period vladavine Miloševića.”

Novinarske organizacije IFJ i EFJ zahtevaju detaljnu istragu i hapšenje odgovornih za ove napade i zahtevaju potpunu zaštitu novinara koji obavljaju svoje radne zadatke.

Za više informacije, molimo, obratite se IFJ-u na sledeći broj telefona:

+32 2 235 2207

IFJ predstavlja više od  600 hiljada novinara iz 120 zemalja iz čitavog sveta.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs