Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

09. 05. 2009

MINISTARSTVO KULTURE: PREDLOZI MERA ZA POMOĆ MEDIJIMA

Nataša Vučković-Lesendrić, pomoćnica ministra kulture o predlozima mera za pomoć štampanim i elektronskim medijima

Beograd, 09.05.2009. (Danas) - Reklamiranje žestokih pića i duvanskih proizvoda, granski kolektivni ugovor, ali i izmena strukture članova Republičke radiodifuzne agencije, samo su neki od predloga medijskih udruženja i organizacija koji su upućeni Ministarstvu kulture kako bi mediji u Srbiji lakše prevazišli svetsku ekonomsku krizu.

Nataša Vučković-Lesendrić, pomoćnica ministra kulture zadužena za medije, ukazuje za Danas da je ovo ministarstvo poslalo sve predloge radnih grupa za prevazilaženje ekonomske krize u medijskom sistemu resornim ministarstvima rada, finansija, ekonomije i trgovine na mišljenje.

- Formirane su tri radne grupe - prva, koja tretira probleme profesije, druga, koja se bavi problemima štampanih medija i grupa koja se bavi problemima elektronskih medija. Svaka radna grupa je dostavila predloge Ministarstvu kulture kao zajedničku listu. To su predlozi i sistemskog rešavanja problema u kojima se nalaze mediji, a ne samo za prevazilaženje ekonomske krize - objašnjava Vučković-Lesendrić.

Kako dodaje, emiteri su predložili da se izmeni struktura članova RRA, odnosno da emiteri imaju svog predstavnika u Savetu RRA, kao i da se zadrži smanjena stopa PDV od osam odsto u slučaju da se ta stopa poveća. Naša sagovornica dodaje da je predloženo i to da se PDV plaća samo na prodate primerke, da se izmeni Zakon o oglašavanju kako bi se dozvolilo reklamiranje žestokih pića i duvanskih proizvoda, ali i da se smanje porezi i doprinosi na honorarne saradnike.

- Jedan od predloga je da država formira komisiju, koja bi vodila računa kako se preko javnih preduzeća plasiraju sredstva namenjena kupovini oglasnog prostora u štampanim medijima - ističe Vučković-Lesendrić.

Kada je reč o elektronskim medijima, ona navodi da je radna grupa predložila da se smanje naknade RRA za 40 odsto, a Republičkoj agenciji za telekomunikacije za 60 odsto.

Prema njenim rečima, traženo je gašenje piratskih emitera, dopuštanje oglašavanja piva i vina u jutarnjim časovima na radio stanicama, kao i da lokalni mediji imaju istu obavezu prema RRA kao i privatni.

Vučković-Lesendrić podseća da su medijska udruženja i organizacije predložile i formiranje fonda za pomoć novinarima, koji bi obezbeđivao sredstva novinarima ukoliko bi ostali bez posla u narednom periodu, za prekvalifikaciju za nove medije, kao što je internet. Ona dodaje da je Sindikat novinara Srbije predložio potpisivanje granskog kolektivnog ugovora za novinare i medijske radnike.

- Očekujemo da ministarstva reaguju po hitnom postupku, naredne sedmice. Ministarstvo će formirati predlog Vladi Srbije, razlučićemo šta su interventne mere, a nastavićemo i rad na definisanju paketa sistemskih mera za budućnost, kao što je strategija za medija - zaključuje Vučković - Lesendrić.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs