Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

29. 05. 2009

USVOJENA POVELJA O SLOBODI ŠTAMPE

Sloboda štampe je neophodna demokratskom društvu. Sve vlade morale bi da proklamuju, štite i poštuju raznovrsnost novinarskih medija u svim njihovim oblicima, kao i njihove političke, društvene i kulturne misije, navodi se u prvom članu desetočlane Evropske povelje o slobodi štampe koju je 25. maja ove godine usvojilo 46 glavnih urednika i vodećih novinara iz 19 zemalja, među kojima i predsednik Udruženja novinara Srbije, Ljiljana Smajlović. Poveljom se formulišu principi štampe oslobođene državnog uticaja, saopšteno je juče iz UNS-a.

Cilj novinara je da povelja bude prihvaćena širom Evrope i da njeno poštovanje bude uslov u pregovorima za pridruživanje Evropskoj uniji. Kako se navodi u saopštenju, novinari iz cele Evrope bi mogli da se pozivaju na povelju u slučaju sukoba sa državom ili ustanovama pod državnom kontrolom.

Počevši od sledeće nedelje, svaki evropski novinar će moći da potpiše povelju putem Interneta, na adresi http://www.pressfreedom.eu, a ista će sredinom juna biti zvanično uručena Evropskoj komisiji u Briselu.

U članovima sadržanim u povelji se, između ostalog, ističe i to da država i ustanove pod njenom kontrolom neće medijima i novinarima ograničavati slobodu pristupa informacijama, niti ograničavati pravo na bavljenje novinarstvom, a naglašava se i da se zaštita novinarskih izvora mora striktno poštovati.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs