Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

25. 06. 2009

USVOJENE INTERVENTNE MERE VLADE ZA POMOĆ MEDIJIMA

Beograd, 25.06.2009. (Ministarstvo kulture) - Ministar Nebojša Bradić je na današnjoj konferenciji za novinare, održanoj u Vladi Republike Srbije, predstavnike medija informisao o interventnim merama za pomoć medijima u uslovima ekonomske krize, koje je, na inicijativu Ministarstva kulture, Vlada usvojila na danas održanoj sednici.

- Vlada će iz tekuće budžetske rezerve obezbediti dodatna sredstva, u visini od 60 miliona dinara, koja će biti namenjena za sufinansiranje projekata u oblasti informisanja.

Poput ostalih evropskih zemalja, Vlada Srbije će pomagati medije koordinisanim oglašavanjem svojih aktivnosti, preko Kancelarije za saradnju sa medijima, po jasno utvrđenim kriterijumima gledanosti, čitanosti i adakvatne ciljne grupe.

Vlada preporučuje RRA i RATEL da smanje naknade emiterima, i na taj način olakšaju njihovo poslovanje. Tako je Ministartsvo kulture dalo pozitivno mišljenje na novi Pravilinik o visini naknada RRA, koji podrazumeva smanjenje naknada od 5-50%, u zavisnosti od zone pokrivanja emitera.

Preko svojih ministarstava Vlada će pružiti dodatnu podršku RRA i RATEL i koordinisanom akcijom onemogućiti rad piratskih emitera, po hitnom postupku.

Preko Ministarstva nauke i tehnološkog razvoja, Vlada će preporučiti organizacijama za kolektivno ostvarivanje autorskog i srodnih prava međusobno usaglašavanje tarifa naknada kroz proces konsultacija sa korisnicima.

Vlada je u prethodnom periodu, kroz kredite Evropske investicione banke, obezbedila 250 miliona evra za podršku malim i srednjim preduzećima. Kredite za nove investicije i refinansiranje postojećih kredita, medijskim kućama će odobravati poslovne banake. Kamatna stopa je između 5% i 6%, a krediti se odobravaju na period od 15 godina i poček do 5 godina.

Medijima će se, takođe, omogućiti dobijanje kredita preko poslovnih banaka u kojima se po programu Vlade vrši subvencionisanje kamata preko Fonda za razvoj.

U izradi je i Nacrt predloga izmena i dopuna zakona o oglašavanju, koji bi u skorijem periodu trebalo da donese izvesnu relaksaciju propisa u vezi sa oglašavanjem, i na taj način omogući medijskim kućama i dodatne prihode po ovom osnovu.

Ministarstvo kulture će i dalje raditi na predlozima mera koje su, na inicijativu ovog Ministarstva, definisala profesionalna i poslovna medijska udruženja, a koja iziskuju određene sistemske izmene i samim tim duži rok za realizaciju – rekao je ministar Bradić, obrazlažući konkretne mere Vlade.

Ministarstvo kulture će nadalje pratiti sprovođenje usvojenih mera.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs