Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

26. 08. 2009

RADNA GRUPA ZA STRATEGIJU RAZVOJA MEDIJA

Beograd, 26.08.2009. (Politika) - Ministarstvo kulture juče je saopštilo da je u toku formiranje radne grupe koja treba da sačini strategiju razvoja medija i koju treba hitno usvojiti. Da li je užurbano pristupanje ovom poslu u nekoj vezi sa predstojećim izjašnjavanjem poslanika o izmenama Zakona o javnom informisanju ili sa inicijativom LDP koja je takođe pozvala novinarska udruženja da zajednički rade na medijskoj strategiji?

– Ne, te stvari nisu u vezi. Krajem februara, odmah nakon imenovanja najavili smo izradu strategije medija koja predstavlja osnovu za definisanje svih ostalih dokumenata u vezi sa poslovanjem i ulogom medija u društvu. Već tada najavili smo to kao prioritet u radu sektora medija – kaže Nataša Vučković-Lesendrić, pomoćnica ministra kulture za medije.

Strategijom će pored ostalog biti definisan i status medijskih javnih ustanova koje je potrebno transformisati.

– Tanjug je i dalje na državnim subvencijama i njegov položaj treba regulisati jer stvara konkurenciju na tržištu ostalima subjektima poput Bete i Foneta koje su privatne agencije, pa je transformacija neophodna – objašnjava sagovornica.

Radna grupa još nije formirana ali je ministarstvo kulture uputilo pozive novinarskim udruženjima, Asocijaciji nezavisnih elektronskih medija i Asocijaciji medija koja okuplja najveće medijske kuće kako bi se čuo i glas medijske industrije a što do sada nije bila praksa. Prvi sastanak predviđen je za četvrtak a u izradu strategije biće uključeni i predstavnici OEBS-a i Saveta Evrope.

Da li će u posao biti uključeni i članovi radne grupe za izradu medijskih zakona o kojoj u javnosti vlada uverenje da ju je formiralo Ministarstvo kulture.

– Postoji samo radna grupa koja radi na izmenama i dopunama Zakona o radiodifuziji. Pri Ministarstvu kulture ne postoji grupa koja je autorizovana za pisanje svih medijskih zakona – tvrdi Vučković-Lesendrić.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs