Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

22. 09. 2009

ODOBRENO 125 PROGRAMA ZA POMOĆ MEDIJIMA

Beograd, 22.09.2009. (Politika) - Od 355 različitih programa koliko su mediji prijavili na konkursu Ministarstva kulture za sufinansiranje projekta u oblasti javnog informisanja, novčanu podršku dobiće 125 projekata. Od 80 miliona dinara za ove namene, 60 miliona potiče iz sredstava koje je vlada izdvojila za pomoć medijima u uslovima krize, a 20 miliona dinara obezbeđuje Ministarstvo kulture.

Na jučerašnjoj konferenciji za štampu Nebojša Bradić, ministar kulture, primetio je da tako veliki broj prijavljenih pokazuje ne samo velika očekivanja koje mediji imaju od ministarstva već je to i pokazatelj materijalnog stanja u kome se mediji nalaze. Konkurs je inače raspisan pre mesec i po dana, na osnovu zaključka vlade o pomoći medijima u uslovima ekonomske krize, a zainteresovani su po osnovu podnetih projekata za njihovu primenu tražili ukupno 600 miliona dinara. Bradić je naglasio da će sredstva dobijena na konkursu doprineti medijima koji rade kvalitetno, uvažavaju standarde profesije i doprinose kulturi, informisanju, nauci, obrazovanju, zaštiti životne sredine i koji upravo zato mogu da računaju na podršku.

Predmet konkursa je sufinansiranje programskih sadržaja koji će doprineti ostvarivanju javnog interesa u informisanju sa ciljem da se podstakne medijsko stvaralaštvo i medijski pluralizam u kulturi, nauci, obrazovanju, primetila je Nataša Vučković Lesendrić, pomoćnica ministra za medije. Jedan od kriterijuma bio je i održivost projekta tj. da novčana pomoć bude inicijalni podstrek razvoju takvih programskih sadržaja koji će moći da opstanu na tržištu i kasnije. Na ovom konkursu, inače, nije odobravan novac za investicije ili eventualno ulaganje u opremu, već samo u programske sadržaje.
Štampanim medijima odobreno je 16 projekata za koje će biti izdvojeno 9,8 miliona dinara, za 46 projekata radio-stanica namenjeno je 21,5 miliona dinara dok će veb-portali za 13 projekata dobiti 11,2 miliona dinara. Sedam projekata TV produkcija biće podržano sa 6,5 miliona dinara dok će 43 TV stanice za svoje projekte dobiti 31 milion dinara.

Spisak medija kojima su dodeljena sredstva na konkursu Ministarstva kulture
Prezentaciju rezultata konkursa Ministarstva kulture preuzmite ovde

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs