Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

24. 09. 2009

JANKOVIĆ: OSPORENA USTAVNOST ZAKONA O INFORMISANJU

Saša Janković, republički zaštitnik prava građana, pokrenuo je juče postupak ocene ustavnosti izmena i dopuna Zakona o javnom informisanju.

Beograd, 24.09.2009. (Blic) - To je obrazložio stavom da su neustavne neke odredbe koje je parlament nedavno usvojio i da ih sud mora ukinuti zato što sužavaju slobode i prava data Ustavom Srbije. Janković traži da Ustavni sud proveri da li je ustavna sloboda osnivanja javnog glasila prekršena time što su pravo osnivanja dobila samo domaća pravna lica, a ne i naši građani, stranci i strana pravna lica. Napao je odredbu po kojoj osnivač javnog glasila ne može preneti pravo na javno glasilo ili pravo na izdavanje javnog glasila jer je to neustavno vezivanje slobode izdavanja javnog glasila za nečije ime i prezime.

Po Jankovićevoj analizi, neustavna je privremena mera kojom se obustavlja izdavanje javnog glasila do pravosnažnosti okončanja postupka zbog privrednog prestupa. Kršenje ustava i obavezujućih međunarodnih pravnih normi je i zabrana izdavanja javnog glasila koje nije upisano u registar javnih glasila, kao i novčano kažnjavanje u tom slučaju. Najzad, novčane kazne za privredne prestupe i prekršaje više su od kazni za prestupe i prekršaje iz drugih zakona, čime je narušeno ustavno načelo jednakosti pred zakonom, a inače su i drakonske i mogu dovesti do gašenja javnih glasila.

U izjavi za „Blic" ombudsman ističe da je apelovao na brzo odlučivanje u Ustavnom sudu i naglašava da taj sud može suspendovati primenu osporenih odredbi do donošenja meritorne odluke. Ustavni sud je ovlašćen da zbog neustavnosti ukine normu iz bilo kog zakona, a na njegovu odluku nema žalbe.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs