Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

23. 09. 2009

RTS ĆE DIREKTNO PRENOSITI, A PARLAMENT ZA TO PLAĆATI

Skupština Srbije odložila za 2012. osnivanje sopstvenog TV kanala. Skupštinska radna grupa zaključila da nema zakonskih i finansijskih uslova za parlamentarni kanal i odlučila da se od javnog medijskog  servisa zatraži specifikacija troškova direktnih prenosa.

Beograd, 23.09.2009. (Danas) - Skupština Srbije odustala je od osnivanja parlamentarnog televizijskog kanala i to do 2012. godine, za kada je predviđen prelazak na digitalno emitovanje programa. Do tada republički parlament moraće da se osloni na Radio-televiziju Srbije koja je i do sada direktno ili odloženo prenosila plenarne skupštinske sednice. Usluge javnog servisa parlament će ubuduće plaćati, zaključeno je na jučerašnjoj sednici skupštinske Radne grupe za pitanje TV prenosa.

Od RTS će biti zatraženo i da do početka oktobra sačini detaljnu specifikaciju svih troškova direktnih prenosa do kraja ove godine, kao i projekciju troškova prenošenja sednica za 2010. kako bi se neophodna finansijska sredstva blagovremeno predvidela. Sekretar parlamenta i koordinator Radne grupe Veljko Odalović objašnjava da republički parlament shodno zakonima o radiodifuziji i javnom informisanju ne može da dobije dozvolu za emitovanje programa, odnosno ne može biti osnivač javnog glasila. Bez obzira na to, Radna grupa će u saradnji s nadležnim skupštinskim odborom i projektnim timom parlamenta nastaviti s radom u pravcu iznalaženja finansijski i tehnički optimalnih rešenja opremanja sistema za javno RTV prenošenje sednica parlamenta. Na taj način išlo bi se u susret planiranoj digitalizaciji emitovanja programa.

Tehnički sektor skupštine utvrdio je da postoji pet modaliteta prenošenja plenarnih sednica i to putem skupštinskog kanala, preko TV stanice koja ima nacionalnu pokrivenost, kablovskih operatera, satelita i Interneta. Za osnivanje parlamentarnog kanala utvrđeno je da je potrebno obezbeđenje odgovarajuće frekvencije, predajnika, sistema prenosa, montaže i opreme, mada je u zgradi parlamenta još 2003. delimično projektovan i instaliran takozvani „broadkast" sistem.

Tokom jučerašnje sednice Radne grupe čulo se da emitovanje prenosa sednica parlamenta putem kablovskih operatera nije dobro zbog nedovoljne kablovske pokrivenosti Srbije, a slična situacija je i sa satelitskim i Internet prenosima. Za svaki od ovih pet modaliteta, prema predračunskoj vrednosti, treba izdvojiti oko milion evra, odnosno više od 85 miliona dinara.

Za članove Radne grupe i dalje je najbolje rešenje emitovanje skupštinskog programa preko neke TV stanice koja ima nacionalnu frekvenciju. Vladan Batić, nezavisni poslanik Demohrišćanske stranke Srbije, ocenjuje da je neprihvatljivo da sednice i dalje prenosi RTS, jer se ovaj javni servis pokazao kao neozbiljni partner. To praktično znači da su sednice prenošene odloženo i selektivno i to po sopstvenom nahođenju RTS-a, a sve uz obrazloženje da se sednice pretvaraju u besmisleno iscrpljivanje oko povrede poslovnika.

- Marketinški razlozi RTS-a ne bi smeli da budu nikakva smetnja skupštinskim TV prenosima - rekao je Batić.
Nikola Novaković, član Radne grupe i potpredsednik parlamenta, smatra da se u razgovorima s direktorom RTS-a Aleksandrom Tijanićem mora uspostaviti partnerski odnos, jer je RTS javni servis svih građana Srbije, dok je parlament najviše zakonodavno telo u kom sede predstavnici građana Srbije.

- Svi mi zajedno moramo raditi baš za dobrobit građana i u tom partnerskom odnosu i javni servis mora da počne da štedi - rekao je Novaković.

Predstavnici opozicionih poslaničkih grupa juče nisu prisustvovali sednici Radne grupe. Miloš Aligrudić iz DSS-a kaže za Danas da je krajnje neprihvatljivo da se RTS-u nadoknađuju troškovi prenošenja sednica parlamenta, s obzirom da se ta medijska kuća finansira od pretplate koju građani plaćaju i delom iz budžeta i ocenjuje da bi dodatno plaćanje bilo krajnje neprimereno

Aleksandra Janković iz Nove Srbije kaže da je izgleda kucnuo čas da se konačno preispita da li je RTS zaista javni servis građana.

- Nemaju obrazovni program, koji je bio zaštitni znak te kuće, a ono malo kulturnog programa iz njihove produkcije što se emituje na drugom programu prekida se skupštinskim prenosima. U javnosti se stvara animozitet prema poslanicima i Narodnoj skupštini i sve ide u tom pravcu da se na kraju skupštinski TV prenosi, koji su tekovina demokratije nakon devetomartovskih demonstracija, ukinu. Kakav program javni servis ima dobro govori repriziranje serije Otpisani, koje se sećaju još naše bake - ističe Jankovićeva.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs