Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

30. 09. 2009

RTS TRAŽI OD PARLAMENTA POLA MILIONA EVRA

Javni medijski servis ispostavio račun za direktne prenose sednica Narodne skupštine. - Nije jasno kako će biti obezbeđen novac za TV prenose, budući da zakon o Skupštini još nije usvojen i da parlament nema sopstveni budžet-

Beograd, 30.09.2009. (Danas) - Radio-televizija Srbije će i dalje prenositi sednice Narodne skupštine, ali će parlament to morati da plati, uz poštovanje programske i uređivačke šeme medijskog javnog servisa.

Prema specifikaciji svih troškova, koje je RTS načinio na zahtev Skupštine Srbije, troškovi prenosa sednica na godišnjem nivou kreću se od 900.000 evra u 2008. do milion evra u ovoj godini. Medijski javni servis Srbije smatra da Narodna skupština treba da pokrije polovinu troškova za direktne i odložene prenose zasedanja, odlučio je juče kolegijum RTS-a. Reagujući na ovakav stav, predstavnici Skupštine Srbije kažu za Danas da je javnost u radu zakonodavne vlasti obavezna, a da će o traženoj sumi parlamentarna radna grupa odlučiti do kraja nedelje.

U saopštenju kolegijuma RTS-a navodi se da je ta medijska kuća protekle godine prenosila 563 sata zasedanja Skupštine, a u 2009. godini 665 sati.

„Na godišnjem nivou, troškovi prenosa se kreću od 900.000 evra u prošloj, do milion u ovoj godini. Budući da zakon ne predviđa obavezu Javnog servisa da prenosi zasedanja Skupštine, ovim troškom, zapravo novcem građana Srbije, RTS praktično finansira Skupštinu kao državnu instituciju i time taj deo pretplate pretvara u svojevrsni porez. Da bi se izbeglo nezakonito prelivanje novca iz društva u državu, Medijski javni servis Srbije smatra da Narodna skupština, odnosno budžet Srbije, treba da pokrije polovinu troškova za direktne i odložene prenose zasedanja. To će pojačati radnu disciplinu poslanika, a ujedno i pokazati poštovanje prema građanima koji i u najvećoj krizi plaćaju nadoknadu za Javni servis Srbije", navodi se u saopštenju RTS-a i dodaje da i ova kuća radi u kriznom režimu, da su plate menadžmenta limitirane, da se štedi u svim segmentima i da je zato neprilično da se milion evra narodnog novca poklanja Skupštini.

U saopštenju RTS-ovog uređivačkog kolegijuma navodi se i da je nastavak saradnje moguć uz poštovanje programske i uređivačke samostalnosti javnog servisa i njegovih ranije preuzetih i plaćenih obaveza.
Veljko Odalović, sekretar republičkog parlamenta, rekao nam je juče da odgovor RTS-a nije video, ali da će sednicu radne grupe koja se bavi TV prenosima sednica zakazati do kraja nedelje, kako bi se znalo pod kojim uslovima će skupštinsko jesenje zasedanje biti prenošeno. Na pitanje kako će parlament obezbediti pola miliona evra, Odalović nije želeo da nam odgovori, uz napomenu da treba sačekati sednicu radne grupe.

Dejan Radenković, član pomenute radne grupe, ističe za Danas da je javnost u radu parlamenta obaveza i tekovina demokratije, što mora da se ispoštuje. Kako će novac za TV prenose biti obezbeđen ni njemu nije jasno, s obzirom da zakon o Narodnoj skupštini još nije usvojen i da parlament nema sopstveni budžet. Upravo zbog manjka para, ali i nerešene zakonske regulative, Skupština Srbije je prošle sedmice odustala od sopstvenog TV kanala.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs