Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

06. 10. 2009

POSLANICI BIRAJU NOVE ČLANOVE SAVETA RRA

Beograd, 06.10.2009. (Beta) -Skupština Srbije na sednici 6. oktobra trebalo bi da izabere dva nova člana Saveta Republičke radiodifuzne agencije (RRA) koja predlažu novinarska udruženja i nevladine organizacije.

Nevladine organizacije predložile su šest kandidata. Na toj listi su dosadašnji član RRA Velimir Milošević (Savez izviđača Srbije I Ekopolis), Miljenko Dereta (Građanske inicijative), Rajko Đurić (Fondacija holokausta Roma), Božo Prelević (Fond za političku izuzetnost), Goran Peković (Međunarodno udruženje propagandista) i Milovan Vitezović (Kulturno-prosvetna zajednica Beograda).

Novinarska udruženja su predložila dva kandidata, Udruženje novinara Srbije predložilo je Milana Bečejića, a Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) Gordanu Sušu.

Izmenama i dopunama Zakona o radiodifuziji usvojenim krajem maja predviđeno je da ovlašćeni predlagači treba da se usaglase o najviše dva kandidata, a ukoliko to ne učine Odbor za kulturu i informisanje, Skupštine sužava listu na dva kandidata.

Odbor nije saopštio da li je lista sužena i na koja imena. Mandat dvojici članova Saveta RRA Slobodanu Đoriću i Velimiru Miloševiću istekao je 18. februara, ali novi članovi tog tela nisu izabrani pošto se medijska udruženja tada nisu usaglasila o kandidatima pa su poslala Odboru za kulturu i informisanje tri, umesto dva predloga: Gordanu Sušu, Maksu Ćatovića i Slobodana Đorića.

Udruženja su insistirala da se parlament izjasni o svim kandidatima, a Odbor je smatrao da zahtev medijskih udruženja nema uporište u Zakonu.

Zakon je izmenjen bez znanja javnosti i medijskih udruženja koja su oštro protestovala navodeći da se obesmišljena uloga ovlašćenih predlagača.

Savet RRA ima devet članova koji su u prvom mandatu izabrani na četiri, pet ili šest godina, a koji se nakon toga biraju na rok od šest godina.

U februaru 2010. mandat ističe predsedniku Saveta vladici Porfiriju (predstavnik crkava), potpredsedniku Goranu Karadžiću (predstavnik Vojvodine) i Svetozaru Stojanoviću (predstavnik univerziteta).

Članovima Saveta RRA koje je predložio skupštinski Odbor za kulturu i informisanje - Nenadu Cekiću, Aleksandru Vasiću i Vladimiru Cvetkoviću - mandat prestaje 2011. godine.

Deveti član, predstavnik Kosova, bira se na predlog Saveta RRA i Skupština je pre nekoliko meseci izabrala Živojina Rakočevića nakon što je dosadašnjem članu Tihomiru Karadžiću istekao mandat.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs