Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

09. 10. 2009

USTAVNI SUD TRAŽI MIŠLJENJE SKUPŠTINE

Beograd, 09.10.2009. (Borba) - Ustavni sud Srbije odlučio je juče da od Skupštine Srbije zatraži mišljenje o izmenama i dopunama Zakona o informisanju, povodom predloga i inicijativa za ocenu ustavnosti koji su upućeni tom sudu. Mišljenje o Zakonu o izmenama i dopunama zakona o informisanju, Skupština Srbije treba da dostavi Ustavnom sudu u roku od 30 dana od prijema dopisa suda. „Po zakonu, Ustavni sud dužan je da dostavi Skupštini na mišljenje osporeni zakon, jer je to sudski postupak u kome se mora čuti i druga strana za koju se tvrdi da je donela akt suprotan sa Ustavom", rekla je predsednica Ustavnog suda Srbije Bosa Nenadić. Ona je, kako javlja Tanjug, napomenula da su podnosioci predloga i inicijativa pored ocene ustavnosti, zatražili da bude razmotrena i usklađenost izmena i dopuna Zakona o informisanju sa međunarodnim ugovorima i konvencijama koje obavezuju Srbiju. Nenadićeva je naglasila da je predmet veoma složen i značajan i dodala da će Ustavni sud odmah po isteku roka za dostavljanje mišljenja Skupštine Srbije pokrenuti sledeću fazu postupka, jer se radi o bitnom pitanju za ostvarenje vladavine prava i demokratije. Predlog za ocenu ustavnosti izmena i dopuna Zakona o informisanju Ustavnom sudu dostavio je zaštitnik građana Saša Janković, a još tri inicijative podnela su dva građanina i preduzeće Palma ltd doo.

Odgovor će biti dat u zakonskom roku

Predsednik Zakonodavnog odbora Vlatko Ratković izjavio je juče da će u zakonskom roku Ustavnom sudu Srbije biti dostavljeno mišljenje o izmenama i dopunama Zakona o informisanju, povodom predloga i inicijativa za ocenu ustavnosti koji su upućeni tom sudu. „Predmet još nije dostavljen Zakonodavnom odboru. Čim bude dostavljen mi ćemo postupiti u skladu sa zakonom o Ustavnom sudu i u skladu sa Poslovnikom. Poštovaćemo rok prema zvaničnoj proceduri", rekao je Ratković novinarima u Skupštini Srbije, izvestila je Beta. Prema rečima Ratkovića, Zakonodavni odbor je nadležan da postupa u ustavnim predmetima, odnosno da dostavlja mišljenja Ustavnom sudu povodom pokrenutih inicijativa.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs