Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

07. 12. 2009

PRETNJE EKIPI EMISIJE INSAJDER SVE INTENZIVNIJE

Beograd, 07.12.2009. (Danas) - Policija je preduzela sve mere na otkrivanju osoba koje su pretile novinarki TV B92 Brankici Stanković i autorki emisije „Insajder" - rekao je juče ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

On je dodao da su MUP i policija preduzeli sve mere i na zaštiti svih drugih osoba koje su radile serijal „Insajder". Televizija B92 saopštila je da su, nakon emitovanja emisije „Insajder" o pojedincima koji se kriju iza navijačkih grupa, na internetu autorima serijala upućivane pretnje, od kojih su neke i pretnje smrću.

Nakon emitovanja prvog dela „Insajdera" s nazivom „(Ne)moć države", u kojem su objavljena imena, prezimena i fotografije huligana, kao i krivična dela za koja su osumnjičeni, pored neumesnih i vulgarnih komentara, autorki Brankici Stanković, na stranici Fejsbuk, upućene su i pretnje smrću.

Dačić je juče istakao da je policija preduzela sve mere na zaštiti svih onih koji su radili emisiju Insajder i naveo da je policija u poslednjih godinu i po dana otkrila gotovo sve pretnje koje su bile upućivane novinarima.

- Znači, ukoliko bude bilo moguće doći do onih koji zaista stoje iza takvih pretnji, svi će biti sankcionisani - naveo je Dačić.
Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je, povodom pretnji smrću novinarki Brankici Stanković, da država nikako neće tolerisati nasilje huligana i kriminalaca i pretnje novinarima koji rade svoj posao, saopšteno je iz Pres službe predsednika Republike.

- Država je preduzela sve mere zaštite, a nadležni državni organi reagovaće u skladu sa zakonom, uhapsiti i procesuirati svakog ko ugrožava tuđe živote - istakao je Tadić.

Pretnje ekipi Insajdera osudila je juče i Snežana Malović, ministarka pravde, koja je rekla da očekuje da se izvršioci što pre nađu pred sudijama.

Nezavisno udruženje novinara Srbije zatražilo je od nadležnih da u najkraćem roku otkriju i procesuiraju sve koji prete Brankici Stanković i njenom timu, kao i zaštitu ugroženih novinara. Kako se navodi u saopštenju, „činjenica da su se pripadnici podzemlja prepoznali u emisiji Insajder, posvećenoj nasilju na sportskim terenima i van njih i osilili da prete uglednim novinarima pokazuje da obračun u koji je država ušla sa njima i njihovim zaštitnicima posle smrti Brisa Tatona nije dovoljno efikasan."

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs