Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

29. 12. 2009

NOVINARI SMEJU DA KOMENTARIŠU SUDSKE POSTUPKE

Beograd, 29.12.2009. (Politika) - Republičko javno tužilaštvo zauzelo je stav da se zabrana komentarisanja sudskih postupaka pre pravosnažnosti presude, propisana Krivičnim zakonikom, neće odnositi na novinare koji izveštavaju o sudskim postupcima, već na one osobe koja imaju nameru da povrede nezavisnost sudstva i omalovaže rad suda, navodi se u jučerašnjem saopštenju tužilaštva.

Portparol tužilaštva Tomo Zorić precizirao je u izjavi za „Politiku" da je takav stav tužilaštvo zauzelo nakon analize primene člana 336 a Krivičnog zakonika - nedozvoljeno javno komentarisanje sudskih postupaka. „Republičko javno tužilaštvo zauzelo je stav da se ovaj član neće odnositi na novinare koji izveštavaju o sudskim postupcima, već samo na one osobe koje imaju nameru da povrede nezavisnost sudstva i omalovažavaju rad suda", istakao je Zorić.

- Novinari svojim redovnim izveštavanjem ne mogu da povrede rad suda, već mogu da doprinesu otvorenosti sudskog postupka za koju se i samo tužilaštvo zalaže - naglašava Zorić.

U tom slučaju, kaže on, treba odvojiti redovno izveštavanje o sudskim postupcima od malicioznog pisanja novinara sa namerom da se uruši i minira sudski postupak, da se devalvira rad suda i učesnika u krivičnom postupku ili utiče na tok sudskog postupka.

- Podsetiću na primere kao što je bio medijski linč koji je prethodio ubistvu premijera Zorana Đinđića, komentare samog suđenja za ubistvo premijera u početku tog suđenja, kao i na linč prema sudiji Okružnog suda Velimiru Lazoviću, koji se sprovodio ne samo u medijima nego i na drugim javnim istupima, tribinama fudbalskih stadiona, isticanjem transparenata na kojima se preti sudiji i tako utiče na nezavisnost suda - rekao je on.

Zorić je istakao da će takvi slučajevi biti predmet rada tužilaštva u svetlu krivičnog dela nedozvoljenog javnog komentarisanja sudskih postupaka, a da se na udaru zakona neće naći novinari koji časno i savesno rade svoj posao u interesu javnosti kao jednom osnovnom načelu demokratskog društva.

Član 336 a Krivičnog zakonika, koji je izazvao niz polemika u javnosti glasi: „Ko za vreme trajanja postupka pred sudom, a pre donošenja pravosnažne sudske odluke, u nameri da povredi pretpostavku nevinosti i nezavisnosti suda, daje javne izjave u sredstvima javnog informisanja, kazniće se zatvorom do šest meseci i novčanom kaznom".

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs