Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

23. 04. 2010

ODBAČENA OPTUŽNICA ZA PRETNJE BRANKICI STANKOVIĆ

Beograd, 23.04.2010. (Dnevnik) - Prvi osnovni sud u Beogradu doneo je rešenje kojim se optužnica protiv šestorice okrivljenih za pretnje novinarki B-92 Brankici Stanković odbacuje, rečeno je juče agenciji Beta u tom sudu. Portparolka Prvog osnovnog suda Ivana Ramić rekla je da se po mišljenju sudskog veća ne radi o krivičnom delu ugrožavanja sigurnosti koje se toj šestorici stavljala na teret, već o uvredama na javnom skupu. Ona je istakla da se postupak za uvrede na javnom skupu vodi po privatnoj tužbi. Shodno ovom rešenju veća Prvog osnovnog suda, pritvor optuženima je ukinut, dodala je Ivana Ramić. Navijači "Partizana" na južnoj tribini tokom međunarodne utakmice s ukrajinskim "Šahtjorom" 16. decembra prošle godine pevali su Brankici Stanković: "Otrovna si kao zmija, proći ćeš kao Ćuruvija", podsećajući na ubistvo novinara "Dnevnog telegrafa" Slavka Ćuruvije. Pesma je bila praćena poigravanjem golom lutkom, pornografskim rekvizitom, koju su predstavljali kao novinarku B-92.

Pretnje Brankici Stanković i ekipi "Insajdera" usledile su posle prve epizode serijala "Nemoć države", posvećenog huliganima i nemoći države da spreči i kazni nasilje na sportskim terenima i oko njih.

- Tužilaštvo će uložiti žalbu na rešenje Prvog osnovnog suda u Beogradu kojim je odbačena optužnica protiv šestorice navijača "Partizana" koji su s tribina pretili novinarki B-92 Brankici Stanković - izjavio je juče portparol Republičkog tužilaštva Tomo Zorić.

- Tužilaštvo je iznenađeno odlukom Suda da odbaci optužnicu i Tužilaštvo će sigurno uložiti žalbu čim dobije pisani otpravak rešenja. Iznenađenje je tim veće što je optužnica već prošla proveru suda i Krivič no vanraspravno veće suda je pre glavne rasprave odbilo sve prigovore branilaca. Tužilaštvo će uputiti dopis Visokom savetu sudstva da ispita ovaj slučaj i utvrdi da li je eventualno bilo nekih drugih propusta. Zorić je naglasio da je značaj optužnice izuzetno veliki, praktič no istorijski, pošto je to prva optužnica na osnovu prošlogodišnjih izmena Krivičnog zakona kojim se novinari tretiraju kao službena lica.

- U pitanju je ozbiljno krivično delo ugrožavanje sigurnosti novinara, za koje je zaprećena kazna zatvora od jedne do osam godina - naveo je Zorić.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs