Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

23. 04. 2010

UGROŽAVANJE BEZBEDNOSTI NOVINARA

Beograd, 23.04.2010. (Danas) - Povodom odbacivanja optužnice protiv šestorice navijača za pretnje novinarki RTV B92 Brankici Stanković negativno su reagovala novinarska udruženja, nevladine organizacije i pojedini državni organi.

Beogradski centar za ljudska prava ocenjuje opasnim odbacivanje optužnice protiv grupe osumnjičenih za pretnje smrću novinarki Brankici Stanković, jer njome „sud prećutno odobrava, ne samo pretnje ubistvom, već i sama ubistva nepoćudnih novinara".

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) protestovala je zbog daljeg ugrožavanja lične bezbednosti novinara u Srbiji.

„Banalizovanje pretnji kojima su novinari izloženi kao posledicu ima ugrožavanje bezbednosti najhrabrijih unutar novinarske profesije, ali i jasnu poruku medijima da postoje teme o kojima je bolje ćutati", naveo je u saopštenju Saša Mirković, predsednik ANEM-a.

Oba novinarska udruženja, NUNS i UNS, iznenađena su odbacivanjem ove optužnice i podržavaju nameru Tužilaštva da se žali na ovakvu odluku suda.

Ministarka omladine i sporta Snežana Samardžić-Marković podržala je inicijativu Ministarstva pravde za preispitivanje odluke suda o odbacivanju optužnice protiv navijača za ugrožavanje sigurnosti novinarke B92. „Poziv na nasilje ni u jednoj razvijenoj zemlji ne tretira se kao uvreda, već kao krivično delo. Izgrednici moraju biti kažnjeni, a građani ove zemlje zaštićeni", navodi Samardžić-Marković.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs