Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

26. 04. 2010

POTPUNA BLOKADA SRBA

Srbi južno od Ibra na KiM tri dana bez signala za telefoniju.

Posle telefonskih, uklonjeni i predajnici televizija

Kosovo, 26.04.2010. (Večernje Novosti) - Zbog isključenja predajnika srpskih mobilnih operatera "Telekoma" i "Telenora", blizu 100.000 Srba na Kosmetu u sredinama južno od reke Ibar već tri dana je bez veza za mobilnu i fiksnu telefoniju, ali i bez signala regionalnih televizijskih i radio programa.

Juče je uništena i imovina u vlasništvu "Kosma mreže", koja povezuje sve srpske radio-stanice na KiM, kao i oprema za emitovanje programa televizije Puls iz Šilova.

"Uz asistenciju policije, monteri su presekli kablove na linkovima 'Kosme' i uništili agregat čija je vrednost oko 10.000 evra", navodi se u saopštenju Udruženja novinara Srbije i Društva novinara Kosova i Metohije.

- Ne samo da je ugroženo informisanje izolovanih srpskih zajednica na KiM, već je ovim pokazana sva brutalnost vlasti u Prištini i nerazumevanje za nešto što je legalno registrovano i što pripada srpskoj zajednici - smatra Živojin Rakočević, član RRA.

Predstavnici "Pošte i Telekoma Kosova" (PTK) prekjuče su delili kartice sa brojevima telefona i dva evra kredita mreže 044 i 045 kosovskog operatera "Valja" (Talas). Ministar za KiM Goran Bogdanović pozvao je Srbe da ne uzimaju ponuđene brojeve, jer time, kako je kazao, onemogućavaju povratak srpske mobilne telefonije.

- Ovo je najočitiji primer namere kosovskih vlasti da nam nametnu svoje telefonske brojeve ili da nas usled nedostatka komunikacije proteraju sa ovih prostora - ističe Nebojša Nikolić, gradonačelnik srpske opštine Priština, izmeštene u Gračanicu.

Goran Arsić, načelnik Kosovskog okruga, održao je sastanak sa predsednicima svih srpskih opština na Kosmetu, a za danas u pet do 12 u Gračanici zakazan je protestni skup Srba.

Arsić je najavio da će sa protesta biti upućena poruka da Srbi neće prihvatiti ucene u vezi s mobilnom telefonijom.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs