Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

05. 05. 2010

OBUSTAVLJENA ISTRAGA PROTIV NAVIJAČA

Beograd, 05.05.2010. (Dnevnik) - Prvi osnovni sud u Beogradu obustavio je istragu protiv petorice navijača „Partizana" koji su bili osumnjičeni za ugrožavanja sigurnosti autorke „Insajdera" Brankice Stanković na fudbalskoj utakmici „Partizan"-"Šahtjor" pošto je Tužilaštvo odustalo od krivič nog gonjenja protiv njih, izjavila je juče Tanjugu portparolka suda Ivana Ramić.

- Kako je Tužilaštvo odustalo od krivičnog gonjenja Aleksandra K., Aleksandra I., Miloš a Ž., Dragutina B. i Bojana G. posle sprovodene istrage, istraž ni sudija je doneo rešenje kojim se protiv njih obustavlja istraga - precizirala je Ivana Ramić.

Zbog istog incidenta, kada su navijači s južne tribine skandirali Stankovićevoj „Opasna si kao zmija, proći ćeš kao Ćuruvija", Tužilaštvo je podiglo optužnicu protiv šestorice osumnjičenih, koju je Prvi osnovni sud međutim odbacio 22. aprila i oslobodio ih optužbe za ugrožavanje sigurnosti novinarke. Optužnica je odbačena kao podneta od neovlašćenog tužioca jer, po stavu sudskog veća, u radnjama optuženih za koje se terete nema elemenata krivičnih dela ugrožavanja sigurnosti i nasilničkog ponašanja, već krivičnog dela uvrede, što se goni po privatnoj tužbi.

Tužilaštvo je zbog odbacivanja optužnice najavilo žalbu Apelacionom sudu, a Ministarstvo pravde je iniciralo postupak za utvrđivanje da li je sudija u tom slučaju prekršio zakon. Protiv 11 navijača je krajem decembra 2009. bila pokrenuta istraga zbog sumnje da su 16. decembra 2009. godine, na stadionu FK „Partizan", za vreme odigravanja utakmice „Partizana" i „Šahtjora", koja je direktno prenošena na televiziji B92, s tribina ugrozili sigurnost novinarke Brankice Stanković, navodi se u optužnici. Do incidenta na stadionu došlo je posle emitovanja više emisija „Insajdera" koju uređuje i vodi Stankovićeva, a koji se u poslednjiem serijalu bavio huliganstvom među navijačkim grupama.

Navijači fudbalskog kluba „Partizan" tokom utakmice vređali su novinarku B92 i s tribina skandirali „Opasna si kao zmija, proći ćeš kao Ćuruvija". Sve je praćeno šutiranjem, udaranjem u glavu i probadanjem plastične lutke, koja je predstavljala Stankovićevu.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs