Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

10. 05. 2010

Inspekcija za telekomunikacije uskoro i kod nas

Beograd, 10.05.2010. (Blic) - Vlada Srbije trebalo bi da za dve sedmice razmatra Nacrt zakona o elektronskim komunikacijama, kojim je predviđeno uvođenje inspekcije za telekomunikacije, izjavila je ministarka za telekomunikacije Srbije Jasna Matić.

Ona je u intervjuu agenciji Beta kazala da će novim zakonom biti poboljšana zaštita korisnika i ponovo uvedene inspekcijske službe. Inspekcija je ukinuta formiranjem Republičke agencije za telekomunikacije (Ratel), navela je Matićeva i dodala da Ratel ima tehničke kontrolore, ali ne i inspektore koji mogu da zatvore nelegalne operatere ili da oduzmu dozvolu.

Ministarka Matić je navela da će novim zakonom biti liberalizovan režim izgradnje nove infrastrukture. „Omogućiće se brža i jednostavnija izgradnja mreže optičkih kablova, na šta su se do sada svi operateri žalili", istakla je i dodala da je to veoma važno i za brži razvoj i kvalitetniji pristup internetu. Matićeva je dodala da će zakon o elektronskim komunikacijama doneti i usklađivanje sa novom evropskom regulativom i jasno definisati nadležnosti Regulatorne agencije i dati joj prava da arbitrira u većem broju pitanja. Ona je istakla i da se novim zakonom značajno precizno i vrlo striktno štite prava potrošača i korisnika. Kako je navela, korisnicima se omogućava da imaju tačan uvid u to koja je usluga na koju su se pretplatili, koje je stanje računa, da mogu da ograničavaju račune.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs