Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

26. 05. 2010

PRAVA O IZVEŠTAVANJU U ZDRAVSTVU PODELILA NOVINARE

Beograd, 26.05.2010. (Politika) - Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, dr Nevena Karanović, otvarajući prvu javnu raspravu o Nacrtu preporuka za izveštavanje medija o medicini u Medija centru, izjavila je juče kako je zdravstvo osetljiva tema i kako se lekari i novinari često na istom zadatku ali sa različitih pozicija moći. Ovim preporukama trebalo bi da se, kako je rekla dr Karanović, poboljša ovaj odnos, da se ukrštanjem stavova medicine i medija dobiju bolji rezultati u akcijama za programe transplantacije ili borbe protiv raka.

Međutim, samo nekoliko trenutaka kasnije novinar Frankfurtskih vesti Tomislav Zečević rekao je kako su ove preporuke „kukavičije jaje, podmetačina i kako novinari žele da se odbrane od takvog pritiska iz Ministarstva zdravlja". On je insistirao da se kaže ko je i u čije ime delegirao sastavljače ovih preporuka i ko ih plaća. Njegov predlog da se javna rasprava napusti prihvatilo je nekoliko novinara: iz B92, Radio Beograda, „Danasa", Beogradskog programa RTS, dok su predstavnici drugih medija i oba Udruženja novinara, kao i predstavnici zdravstvenih komora i strukovnih udruženja nastavili raspravu o ponuđenim preporukama. U radnoj grupi koja je izradila dokument učestvovali su novinari nedeljnika „Vreme" Tamara Skroza, dnevnog lista „Politika" Olivera Popović i RTS-a Ana Stamenković, kao i lekari Doma zdravlja Voždovac Dragana Nalić i Univerzitetske dečje klinike, profesor dr Zoran Krstić.

Novinar nedeljnika „Vreme" Tamara Skroza je rekla da su ovo „tek predlozi za razgovor, a ne zakucana pravila" i da je cilj da se i novinarima i lekarima pomogne kako bi se postiglo korektno izveštavanje o delikatnim temama iz zdravstva. Ona je navela da naslovi kao što su „Na operaciji ostao bez bubrega" i „Zaraženi sidom državu koštaju 3,5 miliona evra" ne doprinose stvaranju uzajamnog poverenja lekara i novinara. U Nacrtu preporuka naročito se insistira na istinitosti izveštavanja, odgovornosti novinara, izveštavanju o korupciji, zaštiti privatnosti osoba o kojima se izveštava, nezavisnosti od pritisaka...

Predsednik Etičkog komiteta Zdravstvenog saveta Srbije, profesor dr Slobodan Savić koji je nameravao da objasni zašto je važno da mediji i u ovakvim preporukama dobiju objašnjenje razlike između lekarske greške, nesavesnog lečenja i ishoda lečenja kod kojih je došlo do komplikacija, od toga je odustao pošto su neki novinari napustili javnu raspravu.

- Mislio sam da su lekar najsujetniji kad je u pitanju profesija, ali sada vidim da su novinari gori od nas. Ovo bi trebalo da budu preporuke kako da izveštavanjem podignemo nivo edukacije, uspostavimo poverenje između lekara i pacijenta - kazao je profesor Savić.

Direktorka Lekarske komore, dr Tanja Radosavljević založila se da se više radi na edukaciji novinara u različitim radionicama i na seminarima, a da će „prvo lekari morati da se pogledaju među sobom, da se vidi ko novinarima daje podatke iz lekarskih kartona, znači da se pridržavaju svog zakona i kodeksa".

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs