Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

15. 06. 2010

SMANJEN BROJ PIRATSKIH STANICA

Nelegalni emiteri nanose štetu emiterima sa dozvolom

Beograd, 15.06.2010. (Danas) - Borba protiv piratskih stanica u Srbiji, sudeći prema poslednjim podacima, uspešnija je od početka ove godine u odnosu na godinu i po dana ranije. Naime, broj emitera koji rade bez dozvole u Srbiji iznosi 52, dok je broj zauzetih frekvencija ilegalnim emitovanjem 70, rečeno je Danasu u Republičkoj agenciji za telekomunikacije (Ratel). Prema njihovim podacima, broj nelegalnih emitera koji više ne rade je 134, a broj oslobođenih frekvencija 146.

Podsetimo, od septembra 2008. u akciji gašenja radio i televizijskih stanica koje emituju program bez dozvole, Ratel je registrovao 181 piratskog emitera sa 211 frekvencija, a do januara ove godine je bilo ugašeno svega oko 70. Inače, broj nelegalnih emitera menja se svakodnevno, jer mnoge stanice kojima se zapečati objekat i oprema polome službeni pečat i nastavljaju kasnije da rade.

U Ratelu navode da najveći broj emitera bez dozvole emituje na područjima Novog Sada, Zrenjanina i Subotice. U nedavno objavljenom izveštaju Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) navodi se da je najveća koncentracija radio pirata oko Novog Sada, gde se koristi „prirodni, dominantni položaj Fruške gore i emituje iz kafana i vikendica".

- Jedan broj ilegalnih radio stanica pokrenuo je sporove kod raznih sudova, sa ciljem da ceo proces razvuku koliko god mogu, u međuvremenu emitujući program i prodajući oglase. Drugi jednostavno izbegnu na novu lokaciju i pomere se na drugu frekvenciju, postajući na taj način piratska stanica - navodi se u izveštaju „Vojvođanski mediji, politički kompromis ili profesionalno izveštavanje".

NDNV ističe da većina pirata emituje muzički sadržaj „najnižeg ukusa uz neizbežne čestitke i pozdrave, čije naručivanje putem SMS-a i posebno tarifiranih telefonskih poziva omogućava velike prihode". Prema njihovim rečima, ilegalni emiteri nemaju nikakvih troškova za dozvole, autorska i izvođačka prava, pa im je profit zagarantovan.

- Svojim delovanjem pirati nanose štetu i lokalnim televizijama i štampi, jer lokalni oglašivači povodeći se niskim cenama oglasa pristaju na oglašavanje uz najnekvalitetniji medijski sadržaj - ističe se u izveštaju.
Kada je reč o piratskim stanicama, nedavno je započeta i saradnja sa republičkim javnim tužiocem i tužiocem za visokotehnološki kriminal.

Goran Karadžić, zamenik predsednika Saveta Republičke radiodifuzne agencije (RRA), kaže za Danas da je dosad podneto 16 krivičnih prijava Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal i da se čekaju odluke o pokretanju krivičnih postupaka.

- Značajno je manje nelegalnih emitera od kada je počela ova saradnja, jer su mnogi zbog toga prestali da emituju program. Situacija je bolja, ali daleko od savršene. Verujem da će nakon donošenja prve presude broj ovakvih stanica biti još manji - objašnjava Karadžić.

RRA preduzeo sve mere

Republička radiodifuzna agencija (RRA) saopštila je juče da su dosad urađena 102 rešenja o zabrani emitovanja programa, podneto 75 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, doneto 76 zaključaka o dozvoli izvršenja rešenja protiv lica koja nisu postupila po rešenjima o zabrani emitovanja, podneto 18 zahteva za pružanje pomoći u sprovođenju izvršenja i četiri krivične prijave protiv NN izvršioca za krivično delo skidanja pečata RRA.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs