Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

02. 09. 2010

Počela rasprava o medijskoj sceni

Beograd, 02.09.2010. (B92) - Počela javna rasprava o Nacrtu medijske strategije Srbije okruglim stolom na kome su tema Savet za štampu, štampani mediji i novinske agencije.

Okrugli sto otvorio je ministar kulture Nebojša Bradić. U raspravi učestvuju šef Misije OEBS-a, ambasador Velike Britanije i zamenik šefa delegaicje EU u Srbiji.

Na početku prve od šest javnih rasprava, ministar kulture Nebojša Bradić rekao je da će Medijska strategija koju će Srbija dobiti posle široke javne rasprave biti prekretnica u razvoju medijske scene.

Bradić je ocenio da Srbija na putu evropskih integracija ima određene izazove, ali i obaveze da učini kvalitativne promene.

Kroz transparentan proces doći će se do strategije koja će stvoriti uslove za kvalitetno, objektivno i istinito informisanje javnosti, rekao je Bradić.

Šef Misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju Dimitrios Kipreos rekao je da je zadovoljan što i medijski radnici i predstavnici vlasti učestvuju u ovom procesu, kako bi se ostavario zajednički cilj - nezavisno i odgovorno novinarstvo.

Ambasador Velike Britanije u Srbiji Stiven Vordsvort rekao je da su slobodni i odgovorni mediji osnovni uslovi za formiranje modernog društva, za šta je potreban jasan zakonodavni okvir.

To je važno i za Srbiju na njenom putu ka Evropskoj uniji, koji Velika Britanija podržava, naglasio je Vordsvort.

Predsednik Asocijacije nezavisnih elektronskih medija (ANEM) Saša Mirković obratio se učesnicima ove javne rasprave, u delu otvorenom za medije, i naglasio da je dobro da rasprava o strategiji počinje na transparentan način.

Prema njegovim rečima, ne sme se ponoviti situacija od prošle godine, kada su u tajnosti pripremane izmene i dopune Zakona o informisanju.

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Vukašin Obradović izjavio je da medijska strategija treba da doprinese temeljitom preuređenju medijske scene u Srbiji.

"Očekujemo da u javnoj raspravi dobijemo kvalitetan predlog medijske strategije koji će sadržati sve standarde evropskog medijskog prava, za razliku od onih koji još vladaju u Srbiji", rekao je Obradović.

Predsednica Udruženja novinara Srbije Ljiljana Smajlović izjavila je da će to udruženje, insistirati na ukidanju učešća države u vlasništvu medija. Smajlović je rekla da su se sva relevantna medijska udruženja u Srbiji pre početka javne rasprave o izradi medijske strategije dogovorila oko uspostavljanja minimuma standarda i principa od kojih neće odustati u javnoj raspravi.

Šta je Medijska studija

Polazna osnova za izradu Strategije je Medijska studija, čiji su tvorci eksperti koje je angažovala Evropska komisija, a model za izradu predloga bila su iskustva medijskih scena Danske, Austrije i Nemačke.

Reč je o opsežnom dokumentu sa jasnim preporukama za rešavanje problema koji su se nagomilali na medijskoj sceni zbog previše propisa, slabog administrativnog kapaciteta i izostanka samoregulacije.

Jedan od zaključaka Medijske studije je da u Srbiji postoji previše medija, da je kvalitet njihovog sadržaja na niskom nivou, a da su sredstva koja su im na raspolaganju premala.

Posledica neuređenog stanja na medijskoj sceni jesu i veoma niske plate u medijima, što, prema mišljenju eksperata, može ugroziti uređivačku nezavisnost i sniziti etičke standarde u novinarstvu.

U dokumentu se preporučuje ukidanje državnog vlasništva nad lokalnim i regionalnim medijima i predlažu inovativni načini finansiranja medija koji bi obavljali tu ulogu.

Tvorci izveštaja smatraju da je Srbija premala i da je njena ekonomija nedovoljno razvijena da bi imala postojeći broj televizija sa nacionalnom pokrivenošću, i konstatuju da u državama regiona, pored javnog servisa, funkcionišu svega jedna ili dve komercijalne televizije.

U izveštaju se kritikuje i način na koji je u Srbiji ustrojen sistem regulatornih tela, a kao neki od nedostataka u toj sferi konstatovani su: nejasni kriterijumi za izdavanje dozvola, nepostojanje regulative za kablovske operatere, postojanje političkog uticaja u regulatornim telima, preklapanje nadležnosti...

Eksperti koje je angažovala EU ukazali su i na brojne druge probleme - nedosledno poštovanje autorskih prava i neefikasna naplata tantijema, nedovoljna razvijenost kablovske infrastrukture, preveliki aparat Radio-televizije Vojvodine s obzirom na njenu gledanost, kao i mnoge druge. 

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs