Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

02. 09. 2010

Medijska udruženja usaglasila zajedničke stavove

Beograd, 02.09.2010. (Blic) - Novinarska udruženja usaglasila su zajedničke stavove s kojim će nastupati u javnoj raspravi o medijskoj strategiji koja je počela danas, a tiču se javnosti vlasništva i zabrane koncentracije, povlačenja države iz vlasništva u medijima i ravnopravnog tretmana medija na tržištu, navedeno je u zajedničkom saopštenju tih udruženja.

Kada je reč o javnosti vlašništva, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija, Nezavisno udruženje novinara Srbije, Udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine i Lokal pres smatraju da se izmenama zakonske regulative mora obezbediti transparentnost vlasništva i mogućnost da podaci budu dostupni javnosti.

Javnosti moraju biti dostupni naziv kompanije, imena vlasnika i procenat udela, a mora biti ukinuta zakonska odredba koja onemogućava većinsko vlasništvo stranaca u medijima u Srbiji, kao i praćenje promene vlasništva nad medijima.

Novinarska udruženja smatraju da svi mediji treba da budu privatni, osim ustanova javnog servisa kada su, u skladu sa zakonom, u javnom vlasništvu, čime se onemogućava politička kontrola nad medijima.

Država treba da podstiče privatno vlasništvo i stvara povoljne ekonomske i zakonske uslove kako bi se mediji razvijali, navedeno je u saopštenju.

Ocenjeno je i da je država, uprkos činjenici da joj Zakon o javnom informisanju ne dozvoljava da bude vlasnik medija, zadržala akcije u velikom broju medija.

Zakon o informisanju predviđa da država "može biti osnivač" novinske agencije, a tu odredbu treba izbrisati, piše u zajedničkom stavu.

Ukoliko država proceni da joj je potreban ured za štampu, dobar deo poslova koji su obavljali državni mediji treba da pređe u taj ured.

Strategija treba da predvidi potpuno povlačenje države iz vlasništva u medijima, što podrazumeva prodaju akcija i redefinisanje pozicije javnih medijskih kuća, kao i stvaranje nezavisnih tela koji bi ograničavali nastojanja države i kompanija da kontrolišu medije.

Ravnopravan tretman medija na tržištu

Udruženja novinara smatraju da treba doneti poseban zakon koji bi sprečio pojavu monopola na medijskom tržištu i onemogućio vlasnike da kroz kupovinu drugih medija uspostave monopol.

Neophodno je, takođe, da dođe do određene konsolidacije koja će doprineti očuvanju tržišta i medijskog pluralizma.

Ta udruženja smatraju da je neophodno jasno definisanje javnog interesa u medijskim zakonima, utvrđivanje obaveza organa vlasti da izdvajaju sredstva iz budžeta za medijske projekte i formiranje nezavisnih tela i posebnih fondova.

UNS: Ne prihvatamo vlasništvo države u medijima

Predsednica Udruženja novinara Srbije (UNS) Ljiljana Smajlović izjavila je danas da su se sva relevantna medijska udruženja u Srbiji pre početka javne rasprave o izradi medijske strategije dogovorila oko uspostavljanja minimuma standarda i principa od kojih neće odustati u javnoj raspravi.

"Čak i nezavisno u odnosu na tip vlasništva, čak i tamo gde država subvencionira medije, potpuno smo protiv da ona učestvuje na bitan način u uređivanju ili upravljanju medijima", rekla je Smajlovićeva.

Prema njenim rečima UNS će zahtevati i da, ukoliko budu formirani javni servisi na regionalnom nivou, upravni odbori budu organizovani tako da opštinske strukture i opštinska politička vlast nemaju nikakvog upliva na funkcionisanje tih medija.

"Protivimo se ideji da se od Tanjuga formira javno preduzeće, jer smo protiv javnog preduzeća kao oblika vlasništva. Znamo da jedno vreme mora da ostane udeo države u nekim medijima, ali ćemo tražiti da se tačno oroči datum do kog sme da postoji takvo učešće", ukazala je Smajlovićeva.

Bradić očekuje nova rešenja o zaštiti javnog interesa

Ministar kulture Srbije Nebojša Bradić izjavio je danas da bi tokom rasprave o medijskoj strategiji trebalo da se dodje do kvalitetnih predloga i novih rešenja, naročito kada je reč o finansiranju medija i o zaštiti javnog interesa.

"Nadam se da ćemo naći način da novac koji se prikuplja od poreskih obveznika ne bude upotrebljavan za finansiranje opstanka ovog ili onog preduzeća, ovog ili onog radnog mesta, nego za finansiranje sadržaja od javnog interesa", navodi se u izjavi ministra Bradića agenciji Beta.

"Razumem da je medijima zaista potreban određeni vid podrške društva, ali ne da bi očuvali radna mesta, nego da bi donosili kvalitetniji sadržaj i na taj način odgovorno ispunjavali javni interes", izjavio je Bradić.

Prema njegovoj oceni, biće veoma važno voditi računa i o trendovima na međunarodnoj sceni i o dramatičnim promenama tehnologije koje bitno utiču i na prirodu medija.

"Čeka nas ogroman posao na digitalizaciji, a treba da se pozabavimo i Internetom, koji prestaje da bude samo platforma preko koje drugi mediji dospevaju do korisnika, nego i sam postaje jedan od najmoćnijih medija u savremenom društvu", izjavio je Bradić.

Saglasnost oko osnovnih pitanja

Ocenjujući da "svi mogu da se saglase oko nekoliko osnovnih pitanja", Bradić je naveo da su to :

  • definisanje javnog interesa kao jednog od osnovnih postulata koji treba da slede i mediji i država i društvo
  • određivanje obaveza, mesta i uloge države u zaštiti javnog interesa i u regulisanju medijske scene
  • zaštita slobode medija, zaštita novinara i novinarske profesije.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs