Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

16. 09. 2010

ŽALBE GRAĐANA - DUPLIRANE

Beograd, 16.09.2010. (Pregled) - Poverenik za informacije od javnog značaja, Rodoljub Šabić, izdaće 23. septembra novo uputstvo o vrsti i ažuriranju informacija koje moraju objavljivati državni organi i organi lokalne samouprave.

Šabić je na jučerašnjem radnom doručku u beogradskom Medija centru sa urednicima i novinarima medija u Srbiji kazao da će novo uputstvo biti rigoroznije i preciznije od važećeg, i da će predvideti i obavezu mesečnog ažuriranja svih informacija od javnog značaja.

"Poverenik je u avgustu dobio više od 300 žalbi", kazao je Šabić i naveo da sve više institucija poštuje obavezu pružanja informacija, ali i da istovremeno raste i broj žalbi.

Zaštitnik građana Saša Janković dnevno dobija četrdesetak pritužbi građana i kako je naglasio, deo se odnosi na postupanje izvršne vlasti koje ne bi smelo da bude upitno.

Janković je posebno upozorio na koliziju nedavno usvojenog Poslovnika Narodne skupštine Srbije sa Zakonom o zaštitniku građana. Poslovnikom je predviđena mogućnost da se godišnji izveštaj ombudsmana usvaja što bi, kako je naveo, moglo uticati na njegovu kritičnost pošto bi zavisio od glasova vladajuće većine. Šabić i Janković su pozvali medije na nastavak saradnje, a kako je poverenik naglasio, kvalitetna veza između medija i institucija je preduslov promena. Prema njihovoj oceni, prevaziđena je većina tehničkih problema koje su imali u početku rada, mada je i dalje veliki problem nedovoljan broj zaposlenih u obe službe i neadekvatan prostor u kojima rade.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs