Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

07. 10. 2010

SKUP O RADIODIFUZIJI

Beograd, 07.10.2010. (Politika) - Ministar kulture Nebojša Bradić otvorio je u Skupštini grada 32. sastanak Evropske platforme regulatornih tela (EPRA).

U naredna tri dana, koliko traje sastanak, biće reči o digitalizaciji, oglašavanju u medijima i pravnoj regulativi Evropske unije u oblasti radiodifuzije. EPRA je međunarodna asocijacija, nastala pre deceniju i po na Malti, a okuplja 52 regulatorna tela u oblasti elektronskih medija iz 47 zemalja Evrope. Evropska komisija i Savet Evrope njeni su stalni posmatrači. Skup u našoj prestonici okupio je oko 150 učesnika iz gotovo svih zemalja članica. U procesu stvaranja profesionalnog medijskog okruženja u Srbiji, Ministarstvo kulture, insistirajući na usaglašavanju domaće zakonske regulative sa evropskom, priprema medijsku strategiju rekao je Bradić. Prema njegovim rečima, ova strategija predstavlja osnovni dokument za razvoj medijske scene i izraz spremnosti Srbije da prihvati i poštuje evropske standarde i obezbedi uslove za zdravu ravnotežu između komercijalnih medija i javnog sektora. Predsednik Saveta Republičke radiodifuzne agencije episkop Porfirije kazao je da regulatorna tela treba da štite slobodu medija od kontrole i uticaja političke ili bilo koje druge moći. On je podsetio da pored posla i sna, televizija čoveku uzima najviše vremena, pa je uloga medija utoliko veća, jer se o njima govori kao elektronskim roditeljima. Ovakvi skupovi su prilika da se upoznamo sa međunarodnom radiodifuznom praksom i uverimo da su problemi u Srbiji slični onima koji postoje u zemljama sa dužom tradicijom radiodifuzne regulacije zaključio je episkop Porfirije.

pošalji komentar | komentari (1)
  • Dejan R. Popovic, dipl. inz., Beograd (10. 10. 2010, 09:48:02) pošalji odgovor

    RRA stiti emitere od svoje kontrole?!

    "Predsednik Saveta Republičke radiodifuzne agencije episkop Porfirije kazao je da regulatorna tela treba da štite slobodu medija od kontrole." Da li ovo znači da RRA ne treba da kontroliše radiodifuzne organizacije? Ili, drugim rečima: da li RRA treba od svoje kontrole da štiti emitere?

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs