Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

22. 10. 2010

SEEMO PODRŽAO ZAJEDNIČKE STAVOVE MEDIJSKIH UDRUŽENJA

Beč, 22.10.2010. (SEEMO) - Organizacija za medije jugoistočne Evrope SEEMO saopštila je danas da podržava zajedničke stavove medijskih i novinarskih udruženja ANEMa, NUNSa, UNSa, NDNVa i Lokal presa o nezavisnosti medija.

"Neophodno je obezbediti transparentnost vlasništva u medijima kroz izmene zakonske regulative", navedeno je u saopštenju. Takođe, SEEMO podržava ukidanje zakonske odredbe koja onemogućava većinsko vlasništvo stranaca nad medijima u Srbiji i naglasio je potrebu stalnog monitoringa promena vlasničke srtrukture u medijima u cilju sprečavanja kršenja propisa o javnosti vlasništva.  

"Srbija mora imati pravne mehanizme u sprečavanju monopola na medijskom tržištu", naglašava se u saopštenju. "SEEMO traži potpuno povlačenje države iz vlasništva u medijima, jer svi mediji treba da budu u privatnoj svojini osim ustanova javnog servisa, udeo države u medijima nije potreban ni u isključivom, ni u delimičnom, niti u mešovitom vlasništvu", rečeno je u saopštenju.

SEEMO takođe podržava stav da svi mediji moraju imati jednak tretman na tržištu, jer je važno da postoje povoljni zakonski i ekonomski uslovi kako bi mediji opstali i razvijali se na medijskom tržištu.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs