Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

04. 12. 2010

NEĆEMO DA BUDEMO PREPREKA RAZVOJU MEDIJA

Novi Sad, 04.12.2010. (Dnevnik) - Ministar kulture Nebojša Bradić izjavio je juče u Novom Sadu da su u finalni nacrt medijske strategije ugrađeni "svi konstruktivni doprinosi" koji su izneseni tokom javne rasprave koja je trajala prethodna dva meseca.

Sada je važno da se profesionalna javnost, novinarska udruženja, medijske asocijacije i zainteresovane grupe izjasne o predloženim rešenjima kako bi se doneo konačan dokument koji će biti predstavljen Vladi Srbije - rekao je za "Dnevnik" ministar Bradić, koji je u Skupštini Vojvodine prisustvovao obeležavanju 100. godišnjice smrti Laze Kostića, pesnika i između ostalog prvog osnivača novinarskog društva.

Bradić je kazao da buduća medijska strategija nije dokument za ovaj trenutak, već dokument za razvoj i dodao da je zbog toga važno da se o tome pažljivo odrede svi medijski akteri kako bi se na osnovu već predloženih osnova definisala i ona zadnja tačka, odnosno zadnji nacrt.

Ne želimo da mi kao Ministarstvo kuluture i inicijator donošenja ovakvog dokumenta i naši partneri u ovom procesu, kao što je Evropska komisija, donesemo dokument koji će u određ enim elementima imati otvorena pitanja i na taj način predstavljati prepreku razvoju umesto faktor uređenja medijske scene u Srbiji - rekao je ministar kulture, u čijem su resori mediji.

Govoreći o rokovima za strategiju, naveo je da su osnovna načela tog dokumenta definisana i da se sada razgovara o akcionom planu, kao važnom segmentu. Upitan da li će u strategiji ostati preporuke evropskih stručnjaka za temeljnu transformaciju Radiotelevizije Vojvodine koje su deo javnosti zabrinule da će pokrajinski javni servis biti "ukinut", Bradić je rekao da je suština medijske strategije poboljšanje uslova rada i celokupne medijske scene, i da je van ikakve diskusije da će oblasti ili institucije koje dobro funkcionišu biti dovedene u pitanje.

Ali, ovde se radi o sistemskim rešenjima za naredni period; radi se o tome kako sagledati transformaciju određene oblasti koja će biti održiva u vremenima koja dolaze - rekao je Bradić, dodajući da se vremena menjaju i da je "neminovnost promene nešto što će omogućiti da i javni servisi budu rezilijentni prema promenama".

On je rekao da se medijska scena menja i tehnološki i da u tom smislu treba gledati ka razvoju ove oblasti, a ne ka pitanjima - da li je ovo što imamo nama potrebno. Naravno, istakao je, nama su potrebni kvalitetni mediji.

Transformacija RTV ne znači ugrožavanje

Što se tiče Radiotelevizije Vojvodine, u proteklom periodu iskazane su određene potrebe za transformacijom ove institucije i, naravno, mi očekujemo dobre predloge koji će voditi ka tome. Transformacija ne znači ugrožavanje identiteta ili uloge koju određeni medij ima u sistemu informisanja - kaže ministar kulture Nebojša Bradić.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs