Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

11. 12. 2010

MEDIJI VIŠE PAŽNJE POSVEĆUJU LJUDSKIM PRAVIMA

Beograd, 11.12.2010. (Politika) - Novembar je bio mesec u kome mediji u Srbiji ljudska prava nisu svodili samo na prava svih građana, već su se bavili i pitanjima koliko su ona ugrožena, a koliko ostvarena kod ranjivih, manjinskih grupa. Analizirano je 215 priloga koja su objavljena na osam televizija, u pet dnevnih i u dva nedeljna lista. Zaključak, iznet na jučerašnjem skupu "Mediji i ljudska prava - doprinos toleranciji" u organizaciji Ministarstva za ljudska i manjinska prava, pokazuje da je broj priloga koji se bave ljudskim pravima daleko veći u štampi nego na televiziji, a da se u najvećem procentu pisalo i govorilo o pravima etičkih i verskih manjina, žena i LGBT populacije.

Kako je objasnila sociolog Višnja Baćanović, ovo nadgledanje rada medija u pogledu ljudskih prava ukazalo je na veću raznovrsnost društvenih grupa o čijim se pravima govori.

- Etničke i verske manjine su grupa o čijim je pravima bilo najviše priloga, a u okviru njih je dominiralo pitanje položaja Bošnjaka. Pisalo se i o Romima i to kao o posebnoj kategoriji zbog izuzetno nepovoljnog položaja Zastupljena su bila i prava osoba sa invaliditetom i to u 17 priloga, uglavnom kroz pojedinačne slučajeve. U čak 18 odsto priloga govorili su pripadnici marginalizovanih grupa što ih čini vidljivima na javnoj sceni - objasnila je Višnja Baćanović.

Novinari su pisali i o predstavnicima zaštitnih i žalbenih mehanizama, kao što su na primer predstavnici Nacionalnih saveta manjina, zaštitnik građana, poverenik za informacije od javnog značaja... Da mediji imaju ključnu ulogu u promovisanju ljudskih prava i izgradnji društva tolerancije zbog čega je potrebno dalje unapređivati njihov rad, zajednička je ocena učesnika ovog okruglog stola.

Svetozar Čiplić, ministar za ljudska i manjinska prava, istakao je da građani sve više razvijaju svest o svojim ljudskim pravima, ali i o pravima drugih. Vensan Dežer, šef delegacije Evropske unije u Srbiji ocenio je da je sloboda medija u našoj zemlji prisutna, ali je još potrebno raditi na tome. U tom smislu podsetio je prisutne na još nerazjašnjena ubistva novinara Slavka Ćuruvije, Dade Vujasinović, i Ranka Panića.

- Slučaj pretnji upućenih novinarki Brankici Stanković i događaji u vezi sa Paradom ponosa pokazuju da ima još ljudi koji ne prihvataju univerzalne vrednosti, tako da je potrebno unaprediti ljudska prava - istakao je Tomas Mur, zamenik šefa Misije OEBS-a u Srbiji, i dodao da je naročito vrlo važno slobodu izražavanja razlikovati od govora mržnje.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs