Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

25. 12. 2010

ODREDBE „MEDIJSKOG” ZAKONA I FORMALNO NE VAŽE

Beograd, 25.12.2010. (Politika) - Izmene i dopune Zakona o javnom informisanju koje je Ustavni sud proglasio neustavnim još 22. jula više nisu na snazi. Kako je objasnila Marija Petrić, portparol ovog suda, odluke su 29. novembra objavljene u „Službenom glasniku" Srbije, pa se od tada osporeni članovi zakona ne primenjuju.

Na snazi nisu više članovi koji propisuju drakonske novčane kazne za medije, zatim oni koji kažu da samo domaće pravno lice ima pravo da osnuje javno glasilo, kao ni odredbe koje upis u registar javnih glasila dovode u vezu sa zabranom njegovog izdavanja.

Sporni zakon, podsećanja radi, predviđao je široku lepezu novčanih kazni, kako za osnivače, tako i za odgovorna lica u javnom glasilu. Tako, na primer, osnivači medija koji bi posao započeli suprotno odredbama zakona, i ukoliko javno glasilo ne bi upisali u registar, bili bi kažnjeni u rasponu od milion do 20 miliona dinara. Tom prilikom kaznu u visini od 200.000 do dva miliona dinara dobila bi i odgovorna osoba u tom mediju.

Sada nevažećim odredbama bilo je predviđeno i da osnivač javnog glasila bude sankcionisan i novčanom kaznom u iznosu od 25 do 100 odsto ukupno prodatog tiraža na dan objavljivanja informacije i vrednosti prodatog oglasnog prostora u tom broju ukoliko se u mediju neko označi počiniocem krivičnog dela i oglasi krivim bez postojanja pravosnažne presude.

Zakon o javnom informisanju stupio je na snagu 8. septembra 2009. godine. Inicijativu za ocenu ustavnosti izmena zakona, zbog koga su protestovala novinska udruženja i mediji, pokrenuo je Saša Janković, zaštitnik građana.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs