Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

22. 01. 2011

SMS KVIZOVI OSTAJU BEZ TELEFONA?

Nadležni najavljuju mere borbe protiv nelegalnih emitera u Srbiji

Beograd, 22.01.2010. (Danas) - Od početka godine Republička radiodifuzna agencija (RRA) uputila je Ministarstvu trgovine i usluga desetak predmeta, odnosno brojeva telefona koji se koriste za igre na sreću i SMS kvizove u programima nelegalnih emitera, u okviru najavljene mere borbe protiv piratskih stanica, rečeno je Danasu u RRA. Kako navode, cilj ove mere je da se spreči sticanje profita emiterima koji rade bez dozvole.

Republička agencija za elektronske komunikacije (Ratel), RRA i Ministarstvo trgovine i usluga nedavno su najavili da će se, u saradnji Telekomom, piratskim stanicama oduzimati telefonski brojevi koji se koriste za SMS kvizove. Međutim, u Ministarstvu trgovine i usluga ističu da od Telekoma zavisi da li će se ti brojevi zaista oduzimati ili ne.

U Telekomu objašnjavaju za Danas da će, kada budu dobili naloge od RRA ili Ministarstva trgovine i usluga, postupati u skladu sa zakonima iz te oblasti.

S obzirom na to da gašenje piratskih emitera, prema rečima nadležnih agencija, nije jednostavan posao, ovo je jedna od mera koja će doprineti da se spreče finansijski prilivi koje stiču "pirati" putem ovakvih kvizova i tako otežaju njihovo poslovanje. Glavni problem dosad je bio što, iako su ovakve stanice gašene i pečaćene im prostorije, one su nastavljale sa radom.

Što se tiče kvizova, emiteri na ovaj način zarađuju verovatno prilična sredstva, jer pozivi na brojeve telefona koji počinju sa 0900 i slično se visoko tarifiraju, često i 180 dinara po minutu. Pritom česte su i primedbe građana da se neretko i ne uključe u program nakon dugog čekanja ili da su kvizovi neregularni. Podsetimo, ovakvi kvizovi koji se vode kao igre na sreću su, inače, zabranjeni u Srbiji, tako da ih i nema na legalnim stanicama, već prostor nalaze uglavnom samo na „piratima".

Goran Macura iz ovog ministarstva kaže za Danas da su u toku kontrole oglašivača koji priređuju igre na sreću na nelegalnim radio stanicama, nakon čega će Telekom biti obavešten o tome da se dati brojevi koriste za radnje koje nisu dozvoljene.

- Naše ministarstvo kontroliše oglašivače, a ne nelegalne emitere. Brojevi koji se koriste za igre na sreću odnose se na nekog priređivača, a kada saznamo od Telekoma ko je vlasnik određenog broja pristupamo kontroli. Potom se obaveštava Telekom ukoliko taj priređivač radi nešto što nije u skladu sa zakonima, a ovaj operator odlučuje da li će se oduzeti broj ili ne - objašnjava Macura.

Prema njegovim rečima, i ranije su rađene kontrole oglašivača, nakon čega su zabranjene delatnosti onima za koje je ustanovljeno da vrše nedozvoljene radnje.

Do pre mesec dana, podsetimo, u Srbiji je zabeleženo još 46 radio stanica koje nelegalno emituju program, odnosno rade bez dozvole, dok je za poslednje dve godine 161 "piratska" stanica prestala sa radom. Prema podacima Ratela, u Beogradu je evidentirano 11 piratskih emitera, u Novom Sadu osam, Vojvodini 12, dok u ostalim regionima radi 14 nelegalnih stanica.

pošalji komentar | komentari (1)
  • Dejan R. Popovic, dipl. inz. (26. 01. 2011, 17:07:41) pošalji odgovor

    NEREALANO OCEKIVANA POMOC?

    Nisam siguran da ce "Telekom Srbija" naci u Zakonu o elektronskim komunikacijama pravni osnov za oduzimanje telefonskih brojeva upotrebljavanih u programima - SMS kvizovima koji se nedozvoljeno emituju uz nedozvoljeno koriscenje radio-frekvencija, odnosno radio-stanica.

    Uveren sam da ce, i bez pomoci "Telekoma Srbija", novi inspektori elektronskih komunikacija Ministarstva za telekomunikacije i informaciono drustvo, kao i inspektori nadleznog organa autonomne pokrajine, uskoro doneti resenja kojima se preduzimaju privremene mere, ukljucujuci oduzimanje predajnika ili delova predajnika piratskih TV i radio stanica, u skladu sa clanom 132. i 135. stav 1. tacka 2) Zakona o elektronskim komunikacijama.

    Ne mogu da verujem da je za borbu protiv nedozviljenog emitovanja programa, odnosno nedozvoljenog koriscenja radio-frekvencija Ministarstvu za telekomunikacije i informaciono drustvo, Republickoj radiodifuznoj agenciji i Republickoj agenciji za elektronske komunikacije neophodna asistencija, pored Ministarstva unutrasnjih poslova, i pomoc nedrzavnog organa (operatora) "Telekoma Srbija".

    Valja napomenuti da "Telekom Srbija" svojevremeno nije imao interes da ukida brojeve koji su se koristili za rad tzv. bezgajtanskih telefonskih aparata na nedozvoljenim radio-frekvencijama, jer bi na taj nacin izgubio pretplatnike i dobit.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs