Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

31. 01. 2011

Solomon: U Srbiji država mora da izađe iz medija

Beograd, 31.01.2011. (Radio Slobodna Evropa) - Dragana Solomon šefica Odeljenja za medije pri misiji OEBS-a u Srbiji u intervjuu za Radio Slobodna Evropa:

"U zemljama u tranziciji postoje određeni problemi sa slobodom izražavanja i ti prostori se osvajaju. Sami novinari ih osvajaju. Misija OEBS-a je, zajedno sa Institutom za društvene nauke, sprovela jednu anketu 2010. godine u kojoj smo anketirali preko 600 profesionalaca i urednika u zemlji. Mi smo zabeležili da se oko dve trećine ispitanika žali na razne vrste pritisaka, bilo da su politički ili finansijski, dok je broj fizičkih napada na same predstavnike medije u opadanju u odnosu na 2008. godinu.

Mislim da su se mediji više bavili i drugim pitanjima, osim sami sobom, ali to ne znači da se oni ne bave, pre svega, važnim pitanjima svoje profesije. Postoje vrlo aktivna medijska udruženja. Naša javna diskusija na temu Medijske studije, koju je finansirala evropska delegacija u Beogradu, je pokazala da se medijska udruženja itekako slažu oko određenih pitanja koja su vezana za medije. Jedno od najvažnijih ključnih pitanja, u kome se svi slažu, jeste da u Srbiji država mora da izađe iz medija."

Ceo intervju pogledajte ovde.  

 

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs