Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

05. 02. 2011

Počinje proces digitalizacije televizijskog signala u Srbiji

Beograd, 5.2.2011. (Vlada Republike Srbije) - Ministar za telekomunikacije i informaciono društvo u Vladi Republike Srbije Jasna Matić i šef Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Vensan Dežer najavili su danas početak izgradnje mreže za digitalno emitovanje televizijskih signala u Srbiji.

Matić je na konferenciji održanoj tim povodom na Avalskom tornju predstavila dosadašnje rezultate rada Ministarstva za telekomunikacije i informaciono društvo u procesu prelaska sa analognog na digitalno emitovanje televizijskog signala.

Ministarstvo je, kako je podsetila, konkurisalo i od Evropske unije dobilo bespovratna sredstva u iznosu od 10,5 miliona evra za podršku realizaciji tog projekta.

Pored sredstava za nabavku i izgradnju mreže za emitovanje televizijskih programa, Evropska komisija (EK) je Srbiji obezbedila i tim stručnjaka iz BBC-ija, koji našoj zemlji treba da pomogne da na što efikasniji i lakši način pređe na digitalno emitovanje televizijskog programa.

Srbija je 2006. godine u Ženevi potpisala Sporazum GE06, kojim se obavezala na to da najkasnije do 17. juna 2015. godine pređe na digitalno emitovanje televizijskog signala.

Istovremeno, to su dužne da urade i sve evropske zemlje, uz to što je EU svojim članicama preporučila da pređu na digitalno emitovanje televizijskog signala do 2012. godine.

Republika Srbija odredila je 4. april 2012. godine kao datum za isključenje analognog signala i prelazak na digitalno emitovanje televizijskog programa.

Ministarstvo za telekomunikacije i informaciono društvo, kao resorno ministarstvo, sprovodi Strategiju prelaska sa analognog na digitalno emitovanje radio i televizijskog programa.

Taj dokument postavlja osnovne strateške smernice za uvođenje digitalne televizije u cilju razvoja digitalnih elektronskih komunikacija, koje se definišu kao primarni nacionalni interes.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs