Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

12. 02. 2011

KRIVIČNE ZBOG PRODAJE „NOVOSTI“

Milan Beko tužio Vericu Barać jer ga je prozvala monopolistom

Ministarstvo za privredu odobrilo prodaju iako je postojala dokumentacija koja je ukazivala da bi to bilo nezakonito - rekla je Barać

Beograd, 12.02.2011. (Pravda) - Savet za borbu protiv korupcije saopštio je da je beogradski biznismen Milan Beko podneo još jednu tužbu protiv predsednice Saveta za borbu protiv korupcije Verice Barać, kojom je zatražio naknadu materijalne štete od dva miliona dinara. Tužba je podneta zbog navoda Saveta da je Beko jedan od monopolista u Srbiji koji je tu poziciju sticao na nezakonit način.

- Kada tajkuni i drugi veoma zaštićeni pojedinci nekoga tuže i smatraju da su neka njihova prava povređena, onda državne institucije veoma brzo reaguju - ukazao je Savet i dodao da kada se "isti ti zaštićeni pojedinci nađu u ulozi tuženih, državni organi godinama ne postupaju zbog čega Savet to doživljava kao snažan pritisak da se oteža ili pokuša potpuno onemogućiti rad tog tela".

- Može se uočiti da se za ovakve pritiske sve više zloupotrebljavaju mediji, čiji su vlasnici i dalje sakriveni tajkuni, ali ih možemo prepoznati po njihovom delovanju - naveo je Savet. Ovo telo će sledeće nedelje predati Vladi izveštaj o privatizaciji "Novosti" i podneće krivične prijave protiv odgovornih, najavila je Barać.

- Imamo dovoljno podataka koji ukazuju na krivična dela, zloupotrebe i dogovore u postupku privatizacije "Novosti" na osnovu kojih se vidi da su oštećeni država i mali akcionari - rekla je Barać. Savet je, kako je navela, analizirao dokumentaciju o promeni vlasničkih odnosa u „Novostima" od devedesetih godina, kao i u drugim kompanijama u okviru bivše savezne ustanove "Borba".

- Namera nam je da Vladi ukažemo da je u državnom interesu da se preispita čitav postupak privatizacije "Novosti", kao i da se zaštiti imovina u Štampariji "Borba", gde država ima vlasništvo od 70 odsto - istakla je Barać i dodala da Savet očekuje da državni organi reaguju u slučajevima gde postoje dokazi da su se određeni pojedinci "ogrešili o zakon".

- Najveću krivicu za propuste u prodaji akcija "Novosti" 2006. godine snosi tadašnje Ministarstvo za privredu, koje je odobrilo prodaju iako je postojala dokumentacija koja je ukazivala da bi to bilo nezakonito - rekla je Barać. Prodaja akcija "Novosti", prema njenim rečima, obavljena je u korist Manojla Vukotića, generalnog direktora i glavnog urednika "Novosti" i "nekih ljudi u čijem dogovoru su se radili poslovi štetni za državu i male akcionare".

Ona je istakla da poslednje četiri godine "Novostima", gde država ima udeo od skoro 40 odsto akcija, na nezakonit način upravljaju tri povezane firme čiji je vlasnik Milan Beko. Paket od 62 odsto akcija "Novosti" otkupile su od malih akcionara 2006. godine na berzi tri firme - "Trimaks", "Ardos" i "Karamt", od kojih su dve registrovane u Austriji, a jedna na Kipru. Povezanost tih firmi je u novembru prošle godine počela da ispituje Komisija za hartije od vrednosti, nakon što je Beko javno priznao da je većinski vlasnik „Novosti".

Zakon propisuje da, ukoliko neka firma dostigne više od 25 odsto akcija, vlasnik mora da da javnu ponudu za preuzimanje do sto odsto akcija ili da proda sve akcije preko 25 procenata, a do prodaje može da mu se ukine pravo glasa na sve akcije preko 25 odsto.

Beko je bio dužan da čim je stekao 25 odsto akcija o tome obavesti Komisiju i dostavi dokaze, što nije učinio. Tek posle javnog priznanja da je većinski vlasnik „Novosti" on je posetio Komisiju i obećao da će dostaviti dokumentaciju preko kojih firmi je kupovao akcije, ali te papire Komisija još nije dobila. Prema podacima koje je Komisija dobila iz Austrije, ne vidi se da su firme "Ardos" i "Trimaks" u Bekovom vlasništvu.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs