Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

16. 02. 2011

UMRLICE KAO PRETNJE B-92

Lazarevac, 16.02.2011. (Dnevnik) - Kao i svakog utorka posle emitovanja emisije "Insajder", Lazarevac je i juče bio oblepljen plakatima uperenim protiv RTV B-92. Ovoga puta pojavile su se i umrlice za TV B-92 na kojima se kao ožalošćeni poimence navode glavni urednik B-92 i autori "Insajdera". Plakati su se pojavili posle emitovanja aktuelnog serijala emisije, u kojoj su istraživane zloupotrebe u Rudarskom basenu "Kolubara".

Plakati protiv B-92 prvi put su se pojavili u Lazarevcu pre dve nedelje, kada je počelo emitovanje serijala "Insajder" o zloupotrebama u "Kolubari". Od tada, svakog utorka, Lazarevac osvane oblepljen sličnim plakatima.

Lokalna policija ne zna ko stoji iza ovakvog poziva na nasilje, dok je predsednik opštine Branko Borić u kratkom telefonskom razgovoru rekao da ne zna da je grad izlepljen novim plakatima protiv B-92 i da lokalni DSS ne stoji iza toga, ali je odbio da da izjavu za B-92.

Pravni zastupnici B-92 kažu da će podneti prijavu protiv N. N. lica, ali napominju da je policija samo u jednom od mnogobrojnih slučajeva otkrila počinioce. Pravni zastupnik B-92 Slobodan Kremenjak veruje da su ovog puta, osim novinara B-92, krajnja meta pretnji svedoci koji bi mogli govoriti o zloupotrebama u "Kolubari".

Svaki serijal "Insajdera" uvek su pratile razne reakcije i bezuspešni pokušaji diskreditacije i zastrašivanja.

Nezavisno udruženje novinara Srbije pozvalo je nadležne državne organe da hitno pronađu i kazne krivce koji su Lazarevac oblepili smrtovnicama za B-92 i, navodeći imena glavnog urednika te televizije Verana Matića i autore serijala "Insajder", otvoreno im zapretili. Posebno zabrinjava činjenica da se veliki broj umrlica kojima se objavljuje smrt B-92 i plakata s porukom "NE B92" nalazi do zgrade lokalne policije koja još nije istražila ni pretnje upućene novinarima B-92 posle emitovanja prva dva nastavka serijala „Insajder" o zloupotrebama u Rudarskom basenu "Kolubara".

- Nema sumnje da su umrlice neuvijena pretnja novinarima, ali i upozorenje potencijalnim svedocima kako mogu proći ako javno progovore o zloupotrebama u "Kolubari" - izjavila je potpredsednica NUNS-a Jelka Jovanović.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs