Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

17. 02. 2011

NELEGALNI RADIO-EMITERI USKORO OSTAJU BEZ OPREME

Beograd, 17.02.2011. (Politika) - Prema poslednjim podacima u Srbiji trenutno postoji 46 piratskih radio stanica. Na postojanje tako velikog broja nelegalnih emitera uticala je komplikovana procedura onemogućavanja njihovog rada, skromna ovlašćenja onih koji je sprovode, kao i suviše blage kazne prema prekršiocima dosadašnjih propisa u ovoj oblasti. Primera radi, vlasnik jedne nelegalne radio-stanice u unutrašnjosti Srbije kažnjen je sa svega 1.000 dinara. Pored toga što "vlasnici pirati" ne plaćaju dažbine državi, odnosno ne pribavljaju propisane dozvole od Republičke agencije za elektronske komunikacije (RATEL), Republičke radiodifuzne agencije (RRA), SOKOJ-a, oni nanose i ogromnu štetu vlasnicima legalnih radio-stanica. Zato će, kako kaže Goran Karadžić, zamenik predsednika Saveta Republičke radiodifuzne agencije, novi Zakon o elektronskim komunikacijama doprineti sređivanju stanja u ovoj oblasti.

- Naime, pomenuti zakon predviđa uvođenje inspektora koji će imati pravo da na određeno vreme oduzmu opremu nelegalnih radio-emitera. Čekalo se da se u Ministarstvu za telekomunikacije i informaciono društvo, u okviru koga će inspektori raditi, sprovede sistematizacija, pa da oni počnu sa radom - objašnjava Karadžić i dodaje da je Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal do sada protiv emitera na crno pokretalo uglavnom krivične prijave.

Da je opravdana ova energična aktivnost nadležnih organa potvrdio je i Slobodan Krajnović, glavni urednik novosadskog "Radija 021" i član Upravnog odbora Asocijacije nezavisnih elektronskih medija (ANEM).

- Štete od nelegalnih radio-emitera su dvostruke. Naime, u ionako teškim uslovima poslovanja, "pirati" obaraju cene reklama i na taj način nam odvlače oglašivače. Osim toga, često ulaze u naše frekvencije i ometaju nam signal. Na primer, „Radio 021" ometa nelegalna radio-stanica iz Lazarevca - kazao je za "Politiku" Krajnović.

Naš sagovornik navodi da u Novom Sadu ima čak desetak nelegalnih radio-stanica.

- Za ovakvo stanje kriva je država koja se pravda da nema dovoljno dobre mehanizme kojim bi suzbila ovu pojavu. Istini za volju, broj radio-pirata drastično se smanjio u odnosu na neka ranija vremena, ali oni i dalje postoje - rekao je Krajnović.

Saša Mirković, predsednik ANEM-a, smatra da pored toga što izbegavaju da plate sve potrebne obaveze državi, vlasnici nelegalnih radio-stanica ugrožavaju opstanak mnogobrojnih radio-emitera koji rade po zakonu. On ističe da je oduzimanje opreme jedini efikasan metod borbe protiv radio-pirata.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs