Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

18. 02. 2011

POREMEĆENO MEDIJSKO TRŽIŠTE

Dragana Solomon, šefica Odeljenja za medije pri misiji OEBS u Srbiji, govori za Danas

- Još nije usvojen zakon o transparentnosti vlasništva i nedozvoljenoj medijskoj koncentraciji
- Sudski procesi koji se vode protiv medija moraju biti efikasniji
- Neophodno je znati ko su vlasnici medija jer mogu da imaju veliki uticaj

Beograd, 18.02.2011. (Danas) - Situacija na medijskoj sceni Srbije nije toliko mračna i od ove godine se mnogo očekuje po pitanju napretka u ovoj oblasti, naročito imajući u vidu najavljenu medijsku strategiju koja će biti osnov za reformu, ističe za Danas Dragana Solomon, šefica Odeljenja za medije pri misiji OEBS u Srbiji.

Prema njenim rečima, od početka mandata misije OEBS došlo je do znatnih pomaka u oblasti medija, ali se kao problemi i dalje izdvajaju poremećeno medijsko tržište i ekonomska kriza koja ugrožava opstanak mnogih medija. Kako dodaje, jedan od problema jeste i nekoherentan pravni okvir u ovoj oblasti.

- U Srbiji postoji previše elektronskih medija, što ovakvo tržište ne može da izdrži, imajući u vidu koliki su ukupni prihodi od oglašavanja u medijima. Takođe, prezasićenost tržišta utiče ujedno i na pad kvaliteta izveštavanja, naročito u lokalnim medijima - objašnjava Solomon.

Kao jedan od problema, ona navodi i to što još nije usvojen zakon o transparentnosti vlasništva i nedozvoljenoj medijskoj koncentraciji, koji je pisan pre tri godine i koji je dobio pozitivne ocene od međunarodnih eksperata. Kako ističe, cilj donošenja ovog zakona bio je da se „otkriju" imena i prezimena vlasnika medija, a ne nazivi kompanija, što sadašnji propisi ne omogućavaju.

- Preporuka Saveta Evrope je da vlasnici medija treba da budu poznati, jer mogu da imaju veliki uticaj na sadržaj, bez obzira na to da li je reč o privatnom ili državnom vlasništvu - kaže naša sagovornica.

Solomon napominje da OEBS prati i slučajeve napada na novinare i ocenjuje da je po tom pitanju u Srbiji prošla godina bila „burna". Kao primer, navodi autorku emisije Insajder Brankicu Stanković, za koju smatra da je „paradigma medijske slike u Srbiji". S druge strane, kao pozitivan pomak vlasti ističe promene zakona prema kojima su novinari dobili status službenih lica, ali da sudski procesi koji se vode protiv medija moraju biti efikasniji. Što se tiče najavljene strategije koja će biti osnov za reformu oblasti medija, Solomon napominje da je važno da se u tom procesu uvažavaju predlozi medijskih udruženja, jer „medijski stručnjaci i novinari najbolje znaju".

- OEBS podržava sve napore države da donese pravni okvir na osnovu kojeg će mediji moći da funkcionišu na adekvatan način i pomoći ćemo da se reforma medijske scene okonča na najkvalitetniji način. Kao jedan od narednih zadataka jeste i proces digitalizacije koji treba da bude okončan naredne godine - navodi Solomon.


Treninzi za novinare iz Srbije

Dragana Solomon ističe da OEBS redovno prati sva medijska dešavanja u Srbiji, kršenja medijskih sloboda, ali i da radi na podizanju profesionalnih standarda, pa je tako dosad organizovano više od 300 treninga za novinare iz Srbije.

pošalji komentar | komentari (1)
  • Dejan R. Popovic, dipl. inz. (18. 02. 2011, 17:31:32) pošalji odgovor

    Trzisni ili arbitrazni principi?

    Objasnjenje po kom "u Srbiji postoji previse elektronskih medija, sto ovakvo trziste ne moze da izdrzi, imajuci u vidu koliki su ukupni prihodi od oglasavanja u medijima", zanemaruje princip slobodnog trzisnog pristupa koji omogucava onoliko emitera koliko se moze imati na osnovu Plana raspodele radio-frekvencija za analogno i/ili digitalno emitovanje programa. Trziste, a ne pojedini arbitri ce odrediti koji komercijalni emiteri mogu opstati, a koji ne.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs