Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

02. 03. 2011

RIJALITI PROGRAME OBAVEZNO PRIKAZIVATI ODLOŽENO

Beograd, 02.03.2011. (Politika) - Potez produkcijske kuće "Emoušn" da uz pomoć posebnog aparata rijaliti program "Veliki brat" emituje sa nekoliko minuta zakašnjenja biće obrazac koji će morati da slede sve televizijske kuće koje u svojoj programskoj šemi nude slične emisije. Naime, članovi Saveta Republičke radiodifuzne agencije na sednici zakazanoj za 9. mart doneće odluku po kojoj će emiteri imati obavezu da rijaliti programe prikazuju sa zakašnjenjem.

Goran Karadžić, zamenik predsednika Saveta RRA, kazao je za "Politiku" da je u borbi protiv emitovanja programa s neprimerenim sadržajem neophodno omogućiti Savetu da izriče direktne finansijske kazne emiterima, a ne da se, kao što je sada slučaj, čeka na odluku suda.

- Sudski postupci, verovatno zbog preopterećenosti, dugo traju. Samo brzim reagovanjem možemo sprečiti prikazivanje prostakluka i uvreda. Kaznama, zapravo treba vršiti pritisak na emitere - kazao je Karadžić.

Naš sagovornik je kao primere dobre prakse naveo regulatorna tela Mađarske i Bosne i Hercegovine kojima je omogućeno da lično "naplate" neposlušnost emitera.

- Primera radi, mađarska radiodifuzna agencija je emitera koji je više puta načinio istu grešku kaznila sa blizu 400.000 evra. Ideja koju ću izneti pred Savet RRA, a koju će oni, nadam se, podržati, jeste da se prihodi prikupljeni od kazni upute u jedan medijski fond i iskoriste za društveno odgovorne programe. Dakle, da se pomognu pre svega emisije kulturnog, obrazovnog sadržaja - istakao je Karadžić i dodao da se nada da će Ministarstvo kulture, kao jedini ovlašćeni predlagač, zatražiti od Narodne skupštine izmena i dopuna Zakona o radiodifuziji kako bi Savet RRA mogao da naplati bahatost televizija.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs