Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

07. 03. 2011

PORFIRIJE: POTREBNA SU NAM EVROPSKA REŠENJA

Beograd, 07.03.2011. (Politika) - Predsednik Saveta Republičke radio-difuzne agencije (RRA), vladika Porfirije izjavio je da su Srbiji potrebna evropska zakonska rešenja u radio-difuziji koja štite gledaoce, a ne ugrožavaju emitere, saopštila je juče RRA.
On je rekao da je, tokom posete delegacije RRA francuskom regulatornom telu - Savetu za audio-vizuelne medije Francuske (CSA), na poziv OEBS-a i Francuske ambasade, načelno dogovoren dolazak eksperata iz Pariza koji bi pomogli u boljem rešavanju naših problema, preneo je Tanjug.

„Vrlo je važno da su problemi regulatornih tela slični našima i da su oni tokom vremena razvijali zakonska rešenja koja omogućavaju da se oni rešavaju brže i efikasnije na način koji štiti gledaoce, ali ne ugrožava emitere", rekao je episkop Porfirije.
Predsednik Saveta CSA Mišel Bojon primio je delegaciju RRA i razgovarao o ulozi regulatornih tela, specifičnim problemima, rijaliti programima, praćenju i nadgledanju programa, procesu digitalizacije, zakonskoj regulativi kao i o različitim spornim situacijama sa kojima su se suočavali u proteklom periodu, saopštila je Služba RRA za odnose sa javnošću.

Poseta CSA je nastavljena predavanjima i radom sa službama koje vrše nadgledanje programa i u radu na procesu digitalizacije.
Francusko regulatorno telo CSA prati programske sadržaje i ima zakonsku mogućnost zabrane emisija i sadržaja koji govore jezikom mržnje, ugrožavaju maloletnike i dostojanstvo ličnosti, ili podstiču nasilje.

Načelnik Službe za monitoring u RRA Dragan Lukić smatra da je moguće na osnovu evropskih rešenja napraviti efikasan model praćenja i reagovanja na izazove u spornim programima. „Značajno je da sagledamo način rada drugih službi za monitoring, posebno onih koje imaju višedecenijsko iskustvo. Francusko regulatorno telo je izuzetno, a nama predstoji period primene evropskih normi", kaže Lukić.

Ugovori koje sa učesnicima rijaliti programa zaključuju TV stanice u Francuskoj dostavljaju se regulatornom telu koje prati da li se taj ugovor poštuje.

Poslednje ozbiljno kršenje propisa i ugrožavanje dostojanstva ličnosti u rijaliti programima u Francuskoj jeste slučaj devojke koja je zavezana ogrlicom za psa živela u kućici i koja se ponašala kao pas, navela je RRA.

pošalji komentar | komentari (1)
  • Dejan R. Popovic, dipl. inz. (08. 03. 2011, 21:25:05) pošalji odgovor

    Nova Strategija razvoja radiodifuzije

    Posto Ministarstvo kulture nije uspelo da pripremi nacrt medijske strategije ni do 20. februara 2011. godine (http://www.kultura.gov.rs/?jez=sc&p=5843), a Ministarstvo za telekomunikacije i informaciono drustvo jedva je donelo 18. februara 2011. godine nepotpun Pravilnik o prelasku sa analognog na digitalno emitovanje televizijskog programa i pristupu multipleksu u terestrickoj digitalnoj radiodifuziji, cini se da bi Republicka radiodifuzna agencija (RRA, u saradnji sa Republickom agencijom za telekomunikacije (RATEL) trebalo da donese novu Strategiji razvoja radiodifuzije (alternativa: digitalne televizije) u Republici Srbiji, na osnovu ovlascujuce odredbe clana 9. Zakona o radiodifuziji.

    Isto tako, izgleda da bi RRA trebalo hitno da pripremi prednacrt Zakona o izmenama i dopunama Zakona o radiodifuziji, kojim bi se uredila pitanja kablovske distribucije (televizije) i digitalne televizije, narocito pitanja razdvajanja proizvodnje i emitovanja digitalnog televizijskog programa.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs