Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

16. 03. 2011

PRIVATNI MEDIJI BEZ SINDIKATA

Beograd, 16.03.2011. (Danas) - U većini privatnih medija u Srbiji ne postoji sindikalno organizovanje zaposlenih, a poslodavci samo na osnovu ugovora o radu odlučuju koga će da otpuste i kako će i koliko da plaćaju zaposlene, ocenjuju sagovornici Danasa. Prema njihovim rečima, sindikalno organizovanje postoji uglavnom u glasilima u čijem vlasništvu država ima udeo, a funkcionišu u okviru granskih sindikata neke od većih organizacija kao što su Savez samostalnih sindikata Srbije, Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata i Nezavisnost.

Rajko Simić, predsednik Samostalnog sindikata zaposlenih u grafičkoj, izdavačkoj, informativnoj delatnosti i kinematografiji Srbije, kaže za Danas da u oko 65 odsto medija u Srbiji postoji sindikalno organizovanje, ali da je ono mnogo manje zastupljeno u privatnim, ali i elektronskim medijima. On dodaje da oni funkcionišu uglavnom u okviru dve sindikalne organizacije, a da je veoma mali broj nezavisnih sindikata.

- Jedan od glavnih problema u ovoj oblasti jeste i nepostojanje granskog kolektivnog ugovora. Mi smo kao granski sindikat pripremili jedan takav ugovor, koji je naišao na otpor medijskih preduzeća, jer tamo praktično i ne postoje reprezentativne sindikalne organizacije koje su ovlašćene da ugovor potpišu - objašnjava Simić.

Prema njegovim rečima, vlasnici medija se uglavnom oslanjaju samo na ugovor o radu, „na osnovu kojeg mogu da rade šta im volja". Simić, naime, napominje da tako postoji i rad na crno, da se ne isplaćuju redovno zarade, koje su često na minimalnim nivoima, kao i da su česte određene vrste mobinga. Na pitanje zašto medijski radnici ne organizuju proteste i štrajkove kao zaposleni u drugim oblastima, on ističe da je „medijska sfera vrlo podeljena i kontrolisana", ali i da se zaposleni plaše da bi to moglo da ima pogubne posledice.

- Zainteresovani smo da uđemo u medije i pomognemo zaposlenima da se organizuju, kao i da se potpiše kolektivni ugovor u toj oblasti. Međutim, sve je manje upornosti i hrabrosti među medijskim radnicima - navodi Simić.

Predsednica Sindikata novinara Srbije Dragana Čabarkapa kaže za naš list da je u okviru ovog sindikata tridesetak medija, od kojih četiri veća iz Beograda, dok su ostali lokalni mediji. Ona objašnjava da sindikalnog organizovanja ima samo u medijima u kojima je država suvlasnik, ali da se zaposleni u poslednje vreme organizuju i u privatnim i privatizovanim glasilima.

- Zaposleni u medijima počinju da se organizuju tek kada po više od nekoliko meseci ne primaju zarade, jer su u strahu od gubitka posla. Takođe, i vlasnici medija teško dozvoljavaju funkcionisanje i organizovanje sindikata unutar medija - napominje Čabarkapa. Kako navodi naša sagovornica, u ovoj oblasti država nije stvorila ambijent za socijalni dijalog, „bez kojeg nema ni slobodnih i nezavisnih medija".

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs